Ambasadorul american la Ankara încearcă să liniștească Turcia, stat membru NATO, cu privire la consolidarea prezenţei militare la Alexandroupoli, în Grecia, spunând că aceasta nu este îndreptată împotriva Ankarei, scrie publicația greacă Ethnos.
Asigurări pentru Turcia
Ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, a transmis Turciei mesaje importante în timpul a două interviuri diferite, unul pentru canalul turc CNNTurk și altul pentru agenția internațională de știri Reuters.
În interviul acordat în exclusivitate pentru CNNTurk şi în contextul întrebărilor insistente cu privire la activitatea militară intensă din portul Alexandroupoli din Grecia, ambasadorul american a asigurat încă o dată opinia publică din Turcia că întărirea apărării la Alexandroupoli reprezintă un sprijin pentru Ucraina, un sprijin esențial pentru stabilitatea regională extinsă.
Referindu-se la relațiile dintre SUA și Turcia, el a abordat problema aeronavelor F-16 pe care Turcia urmează să le achiziţioneze şi şi-a exprimat optimismul pentru continuarea cooperării cu Turcia, în ciuda provocărilor apărute de-a lungul timpului. Cu toate acestea ambasadorul consideră că posibilitatea achiziționării de F-35 de către Ankara este încă îndepărtată.
Relațiile Grecia-Turcia și problema portului Alexandroupoli
Ambasadorul american și-a exprimat optimismul cu privire la relațiile dintre Grecia și Turcia și a respins îngrijorările Turciei cu privire la întărirea prezenţei militare în zona Alexandroupoli, caracterizând drept nefondate anumite afirmații despre „favorizarea” Greciei de către SUA.
„Aceste afirmații nu au niciun temei. Apreciem Turcia, aliații noștri NATO și Grecia. Noi nu favorizăm pe unul în raport cu altul. Aţi menționat Alexandroupoli. Există o concentrare mică de forțe acolo, dar este doar pentru a sprijini efortul de război din Ucraina. Este foarte necesar.
Pentru că Turcia a ajutat foarte mult în Marea Neagră, folosindu-se de Convenția de la Montreux, care nu permite trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile turcești. A blocat trecerea spre Marea Neagră prin strâmtorile Turciei, dar împiedică și țările NATO din Occident să aprovizioneze Ucraina pe această rută.
Astfel, concentrarea forțelor în Grecia este pur și simplu o încercare de a-i reaproviziona pe partenerii noștri din Ucraina. Dar nu favorizăm un aliat în detrimentul altuia. Pot spune asta cu certitudine. Turcia este aliatul nostru și nu depunem niciun efort pentru a ne consolida forțele împotriva aliatului și partenerului nostru Turcia.
Dar suntem foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina și căutăm toate modalitățile de a sprijini eforturile de acolo. Suntem foarte recunoscători pentru decizia Turciei și Greciei de a face din Marea Egee o mare a păcii și este foarte bine să vedem că nu au existat provocări în aer prin survolări sau orice altceva care ar putea deteriora aceste relații bilaterale.
Turcia este tratată diferit pe Capitol Hill și la Washington și acest lucru se datorează parțial relațiilor mai bune dintre Turcia și Grecia”.
„Luaţi acum F-16 și...”
După evoluțiile recente legate de programul de achiziţionare de F-16 de către Turcia odată cu semnarea Scrisorii de acceptare de către Ankara, Turcia confirmă achiziția modelului avansat de aeronave F-16, Block70.
„Acordul la care s-a ajuns în ianuarie a fost ca administrația (americană) să notifice Congresul cu privire la intenția sa de a vinde (aeronave F-16 către Turcia). Congresul a aprobat-o. Recent, Turcia a semnat ceea ce se numește o scrisoare de acord cu Lockheed Martin, care va construi noul avion și apoi va recondiționa vechile modele împreună cu Turcia.
Prin urmare, modelul Block70 este cel mai avansat F-16 din punct de vedere tehnologic și este foarte important pentru Turcia să rămână „cooperantă” cu partenerii săi din NATO. Deci acesta este un pas mare.”
„... și apoi veţi lua F-35 numai dacă vă debarasaţi de S-400”
Referitor la programul de modernizare a flotei Turciei cu avioane F-35, Jeff Flake a prezentat poziția SUA în cel mai clar mod: O condiție necesară pentru reintegrarea Turciei în program este retragerea sistemelor antiaeriene rusești S-400 din Turcia. Problema S-400 rămâne, așadar, „problema spinoasă” în relațiile turco-americane.
„Vom saluta orice pas pentru a rezolva problema S-400, care în prezent împiedică Turcia să participe la programul F-35. Deci, dacă și în momentul în care se vor face progrese în această problemă, vom saluta discuțiile cu Turcia pe tema achiziţionării de F-35.
Cât despre faptul dacă Turcia va face parte din programul de coproducție este o chestiune mai dificilă. Las decizia pe seama partenerilor. Uneori, lanțurile de aprovizionare se pot schimba, așa că este mai greu să prevedem asta. Dar în ceea ce privește achiziţionarea de F-35, sperăm că va veni ziua aceea.”
Se va întâlni Erdogan cu Biden?
Pe măsură ce summitul NATO din iulie de la Washington se apropie, problema unei întâlniri între Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan stârneşte tot mai multă curiozitate. Ambasadorul SUA, Jeff Flake, nu a exclus posibilitatea unei eventuale întâlniri, spunând că invitația rămâne deschisă, cu condiția ca programele celor doi să fie compatibile...
„Am adresat o invitație deschisă președintelui Erdogan să vină la Casa Albă dacă programele noastre pot fi corelate. Ar putea avea loc în timpul summitului NATO. 32 de șefi de stat vor fi la Washington. Este grozav să vezi NATO atât de puternică și unită. Cu toate acestea, suntem pregătiți să organizăm şi orice fel de vizită și întâlnire la nivel înalt. Nu putem anunța nimic în acest moment.”
Îngrijorarea SUA cu privire la ascensiunea extremei drepte în Europa
Ambasadorul american la Ankara își exprimă îngrijorarea cu privire la ascensiunea extremei drepte la alegerile europene, subliniind importanța menținerii acțiunii colective în cadrul NATO și al apărării comune.
„Este îngrijorător. Evident, nu putem controla ce se întâmplă în aceste alegeri, dar acceptăm orice guvern și orice reprezentant vine la putere în UE. Desigur, nu suntem membri ai UE, dar există îngrijorare cu privire la ascensiunea acestor partide de extremă dreapta. Ele tind să nu susțină acțiuni colective precum NATO și apărarea comună la fel de mult ca altele, dar sper ca în timp situația să fie corectată”.
Jeff Flake pentru Reuters: Turcia este ferm ancorată în tabăra occidentală
În interviul pentru agenția internațională de presă Reuters, reacţia ambasadorului american față de posibila aderare a Turciei la grupul BRICS demonstrează abordările diplomatice diferite – încă – dintre Washington și Ankara. Jeff Flake a transmis un mesaj de posibilă nemulțumire a Washingtonului față de o eventuală aderare a Turciei la BRICS.
Ambasadorul american speră ca Turcia să nu adere la uniunea de state BRICS, care este condusă de Rusia, dar „dacă o va face, va schimba destul de puţin legăturile diplomatice cu SUA”, după cum a subliniat el.
În același interviu, Flake a subliniat forţa relațiilor strategice dintre SUA și Turcia, în ciuda anulării vizitei planificate a lui Erdogan la Biden din cauza evoluțiilor din Gaza.
Turcia a ajutat SUA în Orientul Mijlociu
„Legăturile strategice SUA-Turcia nu au fost niciodată mai puternice”, a spus Flake, menționând că „Turcia aparține Occidentului și este ferm ancorată acolo după extinderea NATO și acordul referitor la F-16”.
Totodată, el a confirmat rolul jucat de Turcia în transmiterea de mesaje către conducerea Hamas în timpul negocierilor pentru încetarea focului în Orientul Mijlociu.
„SUA au cerut Turciei să transmită unele mesaje conducerii Hamas pe fondul discuțiilor de încetare a focului”, a spus el, concluzionând că „Congresul SUA are o opinie mai bună cu privire la Turcia decât în trecut”.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)