Erdogan a ridicat problema recunoaşterii „Republicii Turce a Ciprului de Nord"

Erdogan a ridicat problema recunoaşterii „Republicii Turce a Ciprului de Nord"

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ţărilor ONU să recunoască aşa-zisul stat cipriot turc. În discursul susţinut marţi, 19 septembrie, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Erdogan a subliniat că: „Se împlinesc 60 de ani de la apariția problemei cipriote.

Ciprioţii turci au depus întotdeauna eforturi sincere pentru a găsi o soluție justă la problema cipriotă. Facem apel la comunitatea internațională să accepte acest lucru, să recunoască independența Republicii Turce a Ciprului de Nord și să stabilească legături economice cu această țară”, a spus el.

Vorbind despre situaţia din Mediterana de Est, Erdogan a susţinut că „nu avem intenţii cu privire la drepturile altora”, dar nici „nu vom permite nimănui să le ignore pe ale noastre”.

Erdogan laudă Grecia

Anterior, într-un interviu acordat rețelei americane de televiziune PBS, Erdogan a vorbit pozitiv despre Grecia, numind-o „țară prietenoasă”, dar a lansat atacuri la adresa senatorului american Bob Menendez. „Menendez nu știe multe despre Turcia şi nu pare să-l cunoască nici pe Tayyip Erdogan. Suntem prieteni cu Grecia de multe decenii. Niciodată nu am luptat în tabere adverse. Se pare că Menendez a adoptat o abordare ostilă față de Turcia și încearcă să ne atragă în unele discuții alese de el, dar nu vom lua parte la aşa ceva. Prietenia noastră cu Grecia nu este așa cum o prezintă ei”, a spus Erdogan, citat de kathimerini.gr

Ne puteți urmări și pe Google News
Erdogan se visează președinte pe viață

Sursa foto: recep tayyp erdogan / facebook

Întrebat de jurnalista americană Amna Nawaz ce ţări sunt considerate prietenoase cu Turcia, Erdogan a clarificat că modul în care abordează țările din întreaga lume se bazează „pe scenariul „kazan kazan” (win win)”. El a subliniat că „cu cât voi avea relații mai bune cu SUA, pe atât voi avea relații mai bune cu Rusia. În acelaşi mod, voi avea relații cu membrii UE, pe principiul „kazan kazan”.

Erdogan, despre aderarea Suediei la NATO

În ceea ce priveşte problema aderării Suediei la NATO, corelată neoficial de Ankara cu aprobarea de către Congresul SUA a modernizării avioanelor F-16 deţinute de către Turcia, preşedintele turc a amintit că Joe Biden i-a spus că problema avioanelor F-16 depinde de Congres şi a subliniat şi el, la rândul lui, cu o undă de ameninţare: „noi am spune oricând ok, dar avem adunarea națională turcă. Deci aceste probleme ţin de parlament. Dacă parlamentul nu ia o decizie pozitivă cu privire la această cerere, atunci nu putem face nimic”.

Un punct de interes în cadrul interviului a fost şi nervozitatea manifestată de Erdogan când a fost întrebat despre încarcerarea unor jurnaliști și politicieni din Turcia, iar când jurnalista a insistat, subliniind că Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este de acord cu încarcerarea liderului kurd Selahattin Demirtas, Erdogan a reacționat spunându-i că „trebuie să mă respecți. Nu ai dreptul să mă întrerupi. De asemenea, trebuie să respecți decizia instanței”. (Rador)