Era post-COVID va transforma radical munca! Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul în care muncim, confirmă angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est, relevă un sondaj Boston Consulting Group (BCG). Potrivit sondajului, 60% dintre angajaţi şi 77% dintre angajatori se aşteaptă să continue să lucreze complet sau parţial de la distanţă după pandemie, scrie G4media.

Era post-COVID va transforma munca! Telemunca: cel mai mare experiment realizat vreodată printre angajați și angajatori

„Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul în care muncim, spun angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est, chestionați în cadrul unui sondaj intitulat New Ways of Working – Smart Work, realizat de către Boston Consulting Group (BCG). Sondajul a adus în prim plan autonomia angajaţilor şi abilităţile de conducere corporativă. Pandemia a transformat radical un aspect major al vieţii corporative – modul în care lucrăm. Peste noapte, atât angajaţii, cât şi angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodată în adoptarea unor noi modalităţi de lucru”, precizează compania. Studiul a fost efectuat pe mai bine de 1.500 de angajaţi şi 200 de companii din Europa Centrală.

90% dintre angajații chestionați admit că productivitatea a crescut

Sondajul evidențiază că 60% dintre angajaţi şi 77% dintre angajatori preconizează că ei sau firma lor vor continua să lucreze complet sau parţial de la distanţă post-pandemie. Aproape 90% dintre angajaţi şi peste 80% dintre angajatori au spus că productivitatea a crescut sau nu a existat nicio modificare a acesteia. În ceea ce priveşte timpul economisit cu transportul, peste jumătate dintre angajaţi au raportat că economisesc mai mult de o oră pe zi. 15% ajung chiar să economisească două ore pe zi.

Pentru a-şi asigura bunăstarea fizică şi mentală post-COVID, angajaţii au declarat în sondaj că ar dori să vadă flexibilitate în programul lor de lucru. Aceștia doresc şi subvenţii la biroul de acasă, precum şi autonomie pentru a decide când şi de unde se va lucra. Angajatorii, au clasat punctele de contact frecvente cu managerul, iar zilele lucrătoare petrecute obligatoriu la birou ca având o importanţă mult mai mare decât angajaţii. Aproximativ jumătate dintre angajatori şi angajaţi au fost de acord că ar trebui să existe o decizie comună cu privire la momentul şi locul unde se lucrează.

Smart work are mai multe beneficii financiare şi nefinanciare

Dintre angajaţii chestionaţi, 56% au spus că nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, deși 78% dintre angajatorii chestionaţi au explicat că fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Există mai multe beneficii financiare şi nefinanciare ale muncii inteligente, a fost o altă concluzie a cercetării. Companiile trebuie să-şi construiască acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregăti de era post-COVID.

Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963. BCG oferă soluţii prin consultanţa managementului de vârf, împreună cu tehnologie şi design, proiecte corporative şi digitale – şi scopuri de afaceri.