Cuvintele nepoatei lui Teoctist sunt impartasite de credinciosii care trec pe la catafalcul Patriarhului.
Pe o ploaie marunta, credinciosii au inceput sa urce inca de la primele ore ale zilei de ieri Dealul Mitropoliei, indemnandu-se cu cate un „Doamne ajuta!”.
Multimea s-a scurs pe tot cursul noptii de marti pe dupa garduletele metalice pana la Palatul Patriarhiei, acolo unde trupul Patriarhului Teoctist a fost depus marti seara. Au venit sa aprinda cate o lumanare si sa sarute mana dreapta a celui ce le-a fost parinte spiritual. Ieri dupa-amiaza, sicriul a fost depus din nou in Catedrala Patriarhala.
„E asa de frumos!”
Cativa oameni au stat toata noaptea la priveghi. Maria Moraru, venita ieri de langa Ploiesti, din Boldesti Scaieni, isi ia caruciorul cu rotile si se pregateste pentru slujba de dimineata. Spera sa capete ceva anafura, pentru ca oricum n-a apucat sa manance nimic. Mai nadajduieste s-o ajute cineva - „poate domnul Becali” - sa-si aranjeze casa.
Pe langa catedrala unde inca se mai aud uneltele ce musca din pardoseala sa faca loc de veci Prea Fericitului Teoctist, se vand lumanari, icoane si-un ziar alb-negru, bisericesc. Invartindu-se pe langa taraba cu iconite, o doamna se tanguieste. „Doamne-Doamne! Aveti fotografii cu Prea Fericitul? Nu? Ca mi-am luat ziarul ieri... Era asa de frumooos, e asa de frumooos cum sta el asa in alb in sicriu”, zice, printre lacrimi, femeia.
Pelerin de frig si foame
Insa nu doar credinta a strans ieri romanii la Patriarhie. Pe la pranz, ca prin farmec, ploaia a stat o clipa, doua. Destul cat sa-l vezi pe Marin, un roscovan tinerel, carliontat, cum cerea o tigara la un colt din curtea Patriarhiei. El n-a venit chiar sa se roage. A venit sa stea pe langa Prea Fericitul Teoctist manat mai mult de frig.
„Tu ai familie, ai casa?”, intreaba putin timid. El n-are, ca sta in Parcul Izvor. Are in schimb tatuaje pe ambele brate: ceva cu un cutit si numele „Albinuta”. Zice ca e pacatos rau. A facut puscarie. „Uite, de acolo am astea”, spune si ridica tremurand de frig pe zloata tricoul cat sa vezi doua cicatrice mici, paralele, ca de la vreo gheara de animal. Daca ar fi dupa Marin, mai bine ar da cineva ceva si de mancare aici. Mancare si poate si-o bluza.
TOVARAS DE VESNICIE
Ramasite umane in cripta Patriarhului
Muncitorii care pregatesc mormantul Prea Fericitului Teoctist din Catedrala Patriarhala au descoperit ramasite umane la baza lacasului. Este vorba despre un craniu, un femur, maxilarul si alte fragmente dintr-un schelet, care vor fi asezate sub cripta, la picioarele patriarhului, dupa oficierea unui ritual de reinhumare.
Nu a fost descoperit niciun indiciu care sa ajute la identificarea osemintelor. „Oasele pe care le-am gasit erau galbene ca ceara, semn ca cel inhumat aici a dus o viata aleasa”, a declarat parintele Antim, citat de Mediafax. Parintele a spus ca oasele gasite au fost spalate cu vin si untdelemn, li s-a facut o slujba si apoi au fost reingropate in acelasi loc din care au fost scoase, conform traditiei. Lucrarile de amenajare a criptei s-au incheiat ieri, odata cu mutarea sicriului inapoi in Catedrala.
BOTOSANI
Rudele Patriarhului, aduse la Bucuresti cu autocarul
Autoritatile din localitatea natala a Prea Fericitului Patriarh Teoctist au decis sa-i ajute pe apropiatii si membrii familiei sa poata ajunge la funeraliile organizate maine in Bucuresti. Hotararea a fost luata dupa ce o parte dintre nepotii fostului Patriarh, batrani de peste 70 de ani, cu venituri foarte mici, s-au plans ca nu au bani sa mearga pana la Bucuresti.
„Am facut rost de un autocar de 50 de locuri, in care vor fi transportate 70 de persoane la Bucuresti. Bineinteles ca au avut prioritate rudele si apoi ceilalti sateni”, ne-a declarat Mihai Chihaia, primarul comunei Stauceni.
Oamenii vor pleca in aceasta seara, urmand sa ajunga in Capitala maine-dimineata in jurul orei 5.00. „Am discutat la Patriarhie si ni s-a pus la dispozitie un loc unde sa tragem cand ajungem la Bucuresti. Ne vom intoarce acasa tot vineri, dupa inmormantare”, a mai declarat primarul.
Au aflat vestea de la radio
Vestea mortii Prea Fericitului Teoctist a cazut ca un trasnet pentru satenii din Victoria, acolo unde acesta avea cele mai apropiate rude. Toti cei sase nepoti ramasi in viata au aflat din presa despre trecerea la cele vesnice a unchiului lor. „Am auzit la radio, la ora cinci si un sfert, ca a murit. Nu mi-a venit sa cred. Nici nu stiam ca este bolnav”, ne-a povestit Mihai Arapasu, de 75 de ani, un nepot al Prea Fericitului.
Rudele povestesc ca fostul Patriarh si-a vizitat ultima data locurile copilariei in urma cu doi ani. „Cand stiam ca vine in sat, ne pregateam cu totii. Il intampinam asa cum se face la tara, imbracati in costume populare, pe cai albi. Era Dumnezeul nostru! Venea si slujea la biserica pe care a ctitorit-o in sat. De cand a fost ales Patriarh, nu a mai venit niciodata singur, doar insotit de alti preoti”, povesteste Valeria Hreapca, de 73 de ani, o nepoata.
Printre lacrimi, femeia are numai cuvinte de lauda la adresa celui mai de seama membru al familiei Arapasu. „Era foarte modest, fara pretentii. Cand venea la masa la noi acasa, cea mai mare placere era sa-i pregatesc mamaliguta cu branza si smantana”, isi aminteste nepoata Prea Fericitului Teoctist.
Nu multi din familia fostului Patriarh l-au urmat pe calea slujirii Domnului. „Are o stranepoata, maica Lavinia, care slujeste la Manastirea Agapia”, explica nepotul Mircea Arapasu. (Ramona Ursu)
URMAS
Mitropolitul Daniel, favoritul familiei
Rudele Prea Fericitului Teoctist nu stiu cine va lua locul unchiului lor in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane, dar cred ca vointa sa ar fi fost ca urmas sa-i fie Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. „Acum stiu ca Sinodul va hotari, dar din ceea ce vedeam noi cand ne vizita, Daniel era la sufletul sau”, sustine nepotul Mihai Arapasu. „Mitropolitul venea totdeauna cu el. Era mana lui dreapta”, adauga nepoata Valeria Hreapca.
PELERINAJ
Credinciosii din tara se aduna in Dealul Patriarhiei
Preoti si credinciosi din toata tara urmeaza sa participe la funeraliile organizate maine, la Bucuresti. Un autocar cu 50 de preoti din Ploiesti va pleca maine-dimineata la prima ora catre Bucuresti, la inmormantarea Patriarhului.
„Din cate stiu, foarte multi enoriasi din oras vor merge in Capitala cu masinile personale pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Patriarh”, a declarat parintele Gheorghe Lazar, protoiereul Ploiestiului. Mai multi calugari si stareti de la manastirile din zona Clujului au plecat deja catre Bucuresti.
Cititi si:
Noul Patriarh va fi ales prin vot
Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu
BICHIR: Incepe negocierea voturilor
Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca