Exclusiv. Epopeea vilei care aduce ghinion proprietarilor. Nici unul nu a sfârșit bine

Exclusiv. Epopeea vilei care aduce ghinion proprietarilor. Nici unul nu a sfârșit bineVila care le-a adus ghinion proprietarilor Sursa foto: Mediaflux

Este una dintre cele mai frumoase vile din București, situată în cartierul Primăverii, pe Bulevardul Aviatorilor. A fost construită la dorința regelui Carol al II-lea, pentru amanta sa Elena Lupescu, alături de care avea să-și sfârșească zilele în exil, în Portugalia. Abandonată, după abdicarea regelui Carol al II-lea, frumoasa proprietate a avut, de-a lungul vremii, mai mulți proprietari. Aproape fără excepție, mai devreme sau mai târziu, le-a adus ghinion, tuturor celor care au deținut-o. Nici unul nu a sfârșit bine.

Cunoscută drept „vila lui Maurer”, de către bucureșteni, frumoasa casă din Bulevardul Aviatorilor se află acum în proprietatea soților Octavian și Sofia Crețu, acționarii majoritari ai grupului Romaqua Borsec. Aceștia au achiziționat-o de la fiul lui Dan Adamescu, după moartea acestuia, în închisoare.

Proprietatea, impunătoare, care măsoară în jur de 1.000 de metri pătrați, are o reputație nu tocmai bună. Se spune că aduce ghinion tuturor celor care o dețin, mai devreme sau mai târziu. Iar faptele par să confirme această poveste.

Vila a fost construită la dorința regelului Carol al II-lea pentru amanta sa Elena Lupescu, cea alături de care avea să-și sfîrșească zilele, în exil, la Estoril, Portugalia. Proprietatea are 1.000 de metri pătrați, 18 camere, dependințe și anexe. Elena Lupescu a ocupat această vilă până în anul 1940, când regele Carol al II-lea avea să renunțe la tron de către generalul Ion Antonescu. S-a întâmplat, după ce România a pierdut Ardealul, preluat de unguri, Basarabia și Bucovina, la ruși, dar și Cadrilaterul, luat de bulgari.

În urma acestor cedări teritoriale, revolta și furia au cuprins întreaga țară, iar popularitatea lui Carol s-a prăbușit. El a fost considerat principalul responsabil și, astfel, abandonat de toți, a fost nevoit să abdice în favoarea fiului său, regele Mihai I. Conducerea țării a fost preluată, în realitate, de Ion Antonescu.

Carol al II-lea și Elena Lupescu la Paris

Carol al II-lea a construit vila din Aviatorilor pentru Elena Lupescu. Sursa foto. Arhivele Nationale

Casa a fost repartizată lui Ion Gheorghe Maurer

După ce România a fost ocupată de ruși, în 1944, în casa amantei regelului Carol al II-lea a fost repartizat un general al armatei sovietice. Acesta a locuit aici până la retragerea rușilor din țară. Ulterior, pentru scurtă vreme vila a devenit cinematograf cu circuit inchis, iar din 1961, vreme de 33 de ani a fost locuita de Ion Gheorghe Maurer, prim-ministrul lui Nicolae Ceaușescu. Acesta a locuit aici, împreună cu familia sa, până după revoluție, fără să aibă vreo formă legală. Fostul demnitar comunist și familia sa au locuit acolo fără forme legale, având doar un drept de folosință.

După Revoluție, proprietatea a fost revendicată de un anume Mircea Neicu, care a și câștigat-o, mai ales că Ion Gheorghe Maurer nu avea acte. A fost al doilea proprietar, dacă se poate spune așa, lovit de ghinion. După un proces care a durat mai mulți ani, Maurer, bolnav și bătrân, a fost nevoit să evacueze proprietatea. Așa cum avea să mărturisească mai târziu, fiul său, Jean Maurer, bătrânul demnitar comunist a murit în sărăcie, bolnav și abandonat de toți cei care l-au cunoscut.

„Tata avut o bătrânețe foarte tristă. Era bolnav, și-a pierdut vederea și nu mai auzea deloc. Iar în aceste momente dificile, a fost nevoit să-și părăsească și locuința. L-au dat afară din casă, dar nu regimul lui Iliescu, ci niște escroci care au făcut o revendicare. Anume, au susținut că acea casă le aparține”, a povestit Jean Maurer în podcastul „România lui Cristache” de pe canalul EVZ Play.

Ion Gheorghe Maurer

Ion Gheorghe Maurer a murit în sărăcie, bolnav și abandonat de toți. Sursa foto. Captura video

Gigi Boieru a murit în pușcărie

După evacuarea lui Ion Gheorghe Maurer, casa a fost preluată de unul dintre capii lumii interlope a anilor 90, Gheorghe Constantinescu, cunoscut ca Gigi Boeru care reprezenta interesele lui Mircea Neicu. Considerat adevăratul șef al lui Fane Spoitoru, Gheorghe Constantinescu avea legături peste tot, de la poliție la miniștri și judecători.

„Între vilele pe care le posedă Boeru se numără și cea în care a locuit cunoscutul om de stat Ion Gheorghe Maurer, pe care a pus stăpânire cu ajutorul unor documente fictive, contrafăcute grație unor funcționari corupți din domeniul justiției și notariatului”, povestea, într-o carte, unul din foștii șefi ai Poliției, generalul Ion Pitulescu.

Gigi Boieru, capul lumii interlope din anii 90

Gigi Boieru a fost unul dintre capii interlopii. Sursa foto: Captura video

După ce a ajuns proprietarul vilei din Primăverii, norocul părea că l-a părăsit pe fostul șef al lumii interlope. E a fost descris de Ion Pitulescu drept un „individ dotat cu o inteligență nativă, prezentabil, descurcăreț, cu maniere acceptabile, a reușit să se facă cunoscut până în mediile polițienești și guvernamentale cele mai înalte, relațiile stabilite permițându-i să se lanseze în afaceri legale și ilegale de mare anvergură”.

Cu toate acestea, după ce a intrat în posesia vilei, la câțiva ani, Gigi Boieru a ajuns la pușcărie, în ciuda influenței de care se bucura. A fost condamnat la șapte ani de pușcărie, în 2011, pentru înșelăciune. El a încercat să preia cu ajutorul unor firme fantomă proprietatea unei insule de pe Lacul Fundeni.  Iar după câțiva ani, avea să moară în închisoare, în 2016.

Magnatul Dan Adamescu

Dan Adamescu a murit în închisoare. Sursa foto: EVZ

Dan Adamescu, ultimul căruia proprietatea i-a adus ghinion

Următorul proprietar al vilei, a fost Dan Adamescu, magnatul care a deținut mai multe afaceri și a cărui avere a fost estimată la aproape un miliard de euro.

Întors în România, în anii ’90, Adamescu a jucat puternic pe cartea achizițiilor și a preluat câteva dintre cele mai importante active de la acea vreme. Între acestea, magazinul Unirea, din centrul Capitalei, compania de asigurări Astra, rezultată după spargerea fostului ADAS, dar și hotelul Intercontinental din București, Hotelul Rex din Mamaia. Ulterior, Adamescu avea să-și extindă afacerile în presă, preluând cotidianul România Liberă și săptămânalul Academia Cațavencu. La toate acestea se adaugă și proiectele imobiliare International Business Center Modern sau City Business Center.

Nici lui nu se poate spune că proprietatea din Aviatorilor i-a purtat noroc. Nu se știe cum a ajuns casa în posesia sa, însă, se vorbește că ar fi achiziționat-o undeva prin anul 2003. Adamescu a murit tot în pușcărie, în 2017, în timp ce executa o pedeapsă de patru ani şi patru luni pentru că a mituit doi judecători în vederea pronunțării unor soluţii favorabile în dosarele de insolvenţă ale unora dintre firmele sale. Dan Adamescu a cumpărat vila din Primăverii prin anul 2003.

Ulterior, după moartea lui Dan Adamescu, proprietatea a ajuns la soții Crețu, cei care controlează afacerea cu ape minerale Romaqua Borsec. Vila s-a aflat în proprietatea companiei International Business Center Modern SRL, fostul Complex Hotelier Modern, controlată de Alexander Adamescu care a vândut imobilul.

Ne puteți urmări și pe Google News