Epoca de aur a muncii de la distanță pare să se încheie. Ce îi nemulțumește cei mai mult pe șefi

Epoca de aur a muncii de la distanță pare să se încheie. Ce îi nemulțumește cei mai mult pe șefiSursa foto: Arhiva EVZ

Se pare că epoca de aur a muncii de la distanță se apropie de sfârșit. Chiar și companiile din industria tehnologică, care acum câțiva ani le-au comunicat angajaților că pot lucra de acasă pe termen nelimitat, îi readuc acum pe ingineri și manageri de proiect în birouri.

Kevin Drum, un blogger economic și fost jurnalist a observat că din ce în ce mai multă lume este împotriva muncii de la distanță. Acesta spune că revoluționarea muncii de la distanță pur și simplu nu va deveni realitate. „Companiile care au tolerat muncă de la distanță o perioadă îndelungată s-au săturat în cele din urmă de aceasta” a scris Drum duminică.

Motivul  este destul de simplu: Munca de la distanță „pur și simplu nu este la fel de productivă ca munca de birou, indiferent ce spun angajații care lucrează de la distanță. Prea multe dovezi s-au acumulat pentru a nega credibil acest lucru”, spune el.

Cele mai multe companii s-au săturat de munca de la distanță

El a menționat dorința de a reveni la birou în special în companiile din domeniul tehnologic, unde majoritatea locurilor de muncă ar putea fi realizate de la distanță, în special Salesforce, Google și Meta.

 Apoi a oferit patru dovezi în acest senz, cu toate că există câteva rezerve.

1. Muncă de la distanță nu este bună pentru noii angajați

Aceasta nu este chiar atât de controversată pe cât pare. Mai ales atunci când ești la începutul carierei, prezența fizică poate fi un avantaj enorm, chiar și pentru cei din generația Z care nu vor să meargă la fel de mult la birou.

Știm din experiență că noii angajați se descurcă mai bine dacă se află în birou, interacționează cu colegii, se integrează și primesc instruire”, a declarat CEO-ul unei companii în martie. „Dacă lucrează de acasă și nu trec prin acest proces, nu credem că vor avea același succes”.

2. Angajații admit că munca la distanță (uneori) cauzează mai multe probleme decât munca de la birou

Atunci când nu sunt implementate corect, planurile de lucru în sistem hibrid pot duce la dezacord și la o colaborare ineficientă în echipă. Această situație este mai pronunțată atunci când echipele nu depun eforturi pentru a-și coordona zilele de lucru la birou.

O cercetare din decembrie a constatat că angajații care lucrează de la distanță sunt mult mai probabil să raporteze probleme de sănătate mintală și fizică și medii de lucru ostile. Nu este cel mai rău: 60% dintre șefi au recunoscut recent că, dacă ar trebui să reducă locurile de muncă, ar face-o mai întâi cu angajații care lucrează de la distanță.

3. Angajații care lucrează de la distanță lucrează cu 3,5 ore mai puțin pe săptămână în comparație cu lucrătorii de la birou

O altă cercetare a constatat că angajații remote din întreaga lume economisesc în medie 72 de minute pe zi doar prin faptul că nu mai fac naveta și, în medie, din acest timp economisit, 40% merg la muncă suplimentară.

La rândul său, Drum vede o scădere de 3,5 ore a orelor lucrate, potrivit și unui un raport din octombrie 2022.

4. Productivitatea scade în zilele în care toată lumea lucrează de la distanță

În martie, Drum a scris o postare subliniind ceea ce CEO-ul unei firme de tehnologie de resurse umane a spus pentru Wall Street Journal: În zilele în care echipa sa lucrează de la distanță, numărul de noi abonați scade cu 30%.

În timp ce unii spun că „productivitate este redusă din cauza noului mediu de lucru”, alții sunt de părere că munca de la distanță e mai productivă. „Ceea ce bănuiesc este că, dacă ai lua tot timpul la serviciu vorbind despre Super Bowl, politică, weekend-ul tău etc., lucrul de acasă ar implica mai multe minute efective de lucru [decât lucrul la birou]”, potrivit finance.yahoo.com.