Epidemie de tuse convulsivă în Europa. S-au raportat de zece ori mai multe cazuri decât în anii precedenți

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. S-au raportat de zece ori mai multe cazuri decât în anii precedenți

Cazurile de tuse convulsivă se înmulțesc în toată Europa. Mai grav este faptul că numărul cazurilor din acest an este de zece ori mai mare decât în anii precedenți. În perioada ianuarie 2023-aprilie 2024 au fost raportate 60.000 de cazuri în statele UE, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Epidemie de tuse convulsivă în Europa

Din numărul total de cazuri, 19 au fost decese, 11 în rândul bebelușilor și 8 în cazul vârstnicilior. Perstussis sau tuse convulsivă este o infecție care afectează sistemul respirator, în special plămânii și căile respiratorii. Afecțiunea este extrem de periculoasă pentru sugari și pentru persoanele în vârstă.

De regulă, au loc epidemii de tuse convulsivă cam la 3-5 ani ani, nici măcar țările cu rată mare de vaccinare nu fac excepție. Copii sub șase luni sunt cei mai vulnerabili în fața infecției. „Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc. În special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente", a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

tuse convulsivă

Sursa foto: 12032072 © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com

Bacteria se poate răspândi în tăcere

Centrul European de Prevenire a mai precizat că în scenariul în care imunitatea populației scade  se poate lua în calcul posibiliatea de a administra rapeluri atât adulților cât și copiilor mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Microbul care cauzează tuse convulsivă poate rămâni ascuns în aparatul respirator sau se poate răspândi în organism. Capacitatea bacteriei de a rămâne nedectatătă în corpul gazdei face ca persoanele infectate să transmită bacteriafără să știe și altor persoane.

Tuse convulsivă

Sursa: Arhiva evz

La nivel mondial sunt raportate 16 milioane de cazuri de tuse convulsivă

Tusea convulsivă se răspândește prin microparticulele eliminitate prin tuse, strănut sau salivă. Episoadele de tuse pot dura până la trei sau mai multe luni. Anual, la nivel mondial sunt raportate aproximativ 16 milioane de cazuri. Cele mai multe sunt identificate în statele în curs de dezvoltare. Epidemia de tuse convulsivă provoacă anual 200.000 de decese.