Miniştrii sănătăţii din UE urmează să aibă o întâlnire joi la Bruxelles pentru a discuta în special despre o înăsprire a controalelor la frontieră şi o mai bună coordonare a măsurilor de prevenire în faţa riscului răspândirii bolii.

Ebola a cauza moartea a peste 4.000 de persoane de la începutul anului, din circa 7.400 de cazuri înregistrate în şapte ţări, în special în Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

În Liberia, angajaţii din sănătate au făcut luni apel la grevă pentru a obţine plata remuneraţiilor promise pentru lupta cu epidemia care îi afectează puternic pe îngrijitori. Aflaţi în prima linie în lupta cu epidemia, îngrijitorii au înregistrat 201 cazuri de contaminare în Liberia, iar 95 au murit, conform ultimului bilanţ al OMS.

În faţa acestei sarcini uriaşe, şeful Misiunii Naţiunilor Unite pentru lupta împotriva Ebola (UNMEER), Anthony Banbury, a cerut "ajutorul mai multor ţări, militarilor, civililor, angajaţilor din sănătate".

Directoarea OMS Margaret Chan a recunoscut că nu a văzut "niciodată o criză sanitară care să ameninţe însăşi supravieţuirea unor societăţi şi guverne în ţări deja extrem de sărace", conform unui discurs pronunţat în numele său de un oficial al organizaţiei.