Enigmele Revoluției. Nicolae Ceaușescu a fost trădat (și) de cel mai apropiat om: Tudor Postelnicu

Enigmele Revoluției. Nicolae Ceaușescu a fost trădat (și) de cel mai apropiat om: Tudor PostelnicuCeaușescu 1989 . Sursa: Agerpres

Una din enigmele din Decembrie 1989 începe să capete un contur din ce în ce mai clar. Un fapt mai puțin cunoscut și vehiculat în ultimii 30 de ani.  Este vorba despre modul în care Tudor Postelnicu, ministrul de Interne a încălcat un ordin dat de Nicolae Ceaușescu în 17 decembrie 1989. Tudor Postelnicu (n. 13 noiembrie 1931, Provița de Sus, Prahova – d. 12 august 2017, București) a fost un demnitar comunist și general român. În 1977 a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. În 1978 a fost numit șef al Departamentului Securității Statului. În 1987 devine Ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. După 1989 a fost judecat și condamnat pentru mai multe fapte comise în timpul mnandatului. A stat 6 ani în închisoare.

În ședința C.P.Ex din 17 decembrie, ca urmare a informațiilor primite de la Securitate, Nicolae Ceaușescu dă ordin să fie închise toate granițele, respectiv micul trafic de frontieră.

Iată un mic fragment din ceea ce s-a numit stenograma ședinței C.P.Ex. din 17 decembrie 1989:

Tov. Nicolae Ceauşescu: Am dat, de altfel, indicaţia să se întrerupă orice activitate de turism. Nu trebuie să mai vină niciun turist din străinătate, pentru că toţi s-au transformat în agenţi de spionaj. De asemenea, să se întrerupă micul trafic de frontieră imediat.

Am dat ordin la Ministerul de Interne, dar trebuie chemaţi şi cei de la turism imediat, iar locurile neocupate să fie date la cetăţeni români. Nici din ţările socialiste să nu mai vină, în afară de Coreea, de China şi din Cuba. Pentru că toate ţările socialiste vecine nu prezintă încredere. Cei din ţările socialiste vecine sunt trimişi ca agenţi. Întrerupem orice activitate de turism. La toate judeţele se va declara stare de alarmă.

Unităţile militare, ale Ministerului de Interne, ale Securităţii sunt în stare de alarmă. Să dăm la teleconferinţă indicaţia ca să se ia toate măsurile faţă de orice încercare, pentru că trebuie să apărăm independenţa patriei şi a socialismului împotriva oricăruia, indiferent cine este.

Deci lucrurile erau clare! Granițele trebuiau închise! Sau cel puțin așa credea Nicolae Ceaușescu că se va întâmpla.

Numai că Tudor Postelnicu, ministru de Interne, considerat un cerber al Cabinetului 1 b(Nicolae Ceaușescu), și un slujitor devotat al Cabinetului 2 (Elena Ceaușescu), avea să procedeze cu totul altfel. Inițial ordinul este transmis în conformitate cu cele hotărâte în ședința C.P.Ex. Granița cu URSS este închisă, numai că în miez de noapte apare o dispoziție contrară.

Generalul-maior Aron Bordea, șeful Direcţiei pentru Paşapoarte, Evidenţa Străinilor şi Controlul Trecerii Frontierei (P.C.T.F.) transmite un ordin din partea ministrului de Interne de deschidere a graniței cu U.R.S.S. După cum au relatat martori oculari, explicația furnizată de gen. Aron Bordea a fost aceea că Nicolae Ceaușescu se pripise, că putea irita vecinii de la Răsărit, menționând că se sfătuise cu Elena Ceaușescu, care îi dăduse acordul.

A doua zi urma să-i comunice și lui Nicolae Ceaușescu modificarea ordinelor primite. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. O decizie ciudată a cărei motivație doar o putem bănui. Sau aștepta un răspuns parțial. Pe care-l bănuim. Am vrut să subliniez că la 30 de ani de la acele momente încă mai sunt lucruri pe care nu le avem deslușite.

“Evenimentul istoric” tocmai acest lucru își propune în fiecare număr pe care vi-l oferim.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro