Endometrioza – cancerul care nu ucide. Specialist român, naturalizat în Franța, despre boala care distruge vieți

Endometrioza – cancerul care nu ucide. Specialist român, naturalizat în Franța, despre boala care distruge vieți

Endometrioza, numită și cancerul care nu ucide, este o afecțiune care se întâlnește la femeile tinere și este considerată una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.

Endometrioza mai este cunoscută și drept cancerul care nu ucide. Conform datelor statistice, circa 30 – 40% din femeile lumii suferă de această afecțiune extrem de dureroasă. În România boala apare la una din zece femei.

În ciuda incidenței foarte ridicate, boala este destul de puțin cunoscută, nu doar la noi, în România, ci și în străinătate.

Nu se cunosc cauzele endometrioze și nu are tratament. Tot ce reușesc medicii, la acest moment, este să blocheze sau să încetinească evoluția bolii cu ajutorul unor medicamente.

Pentru formele avansate ale bolii, în care leziunile de endometrioză afectează multiple organe, extinzându-se spre zona abdominală sau spre zona toracică, o soluție o reprezintă intervenția chirugicală. Specialiștii spun că o operație de acest tip este migăloasă, poate dura până la 8-10 ore și implică o echipă multidisciplinară în condițiile afectării și altor organe. Intervenția poate implica riscul ca anumite organe să fie extirpate, parțial sau chiar în întregime.

Un român, printre cei mai cunoscuți specialiști europeni

Unul dintre cei mai cunoscuți medici europeni specializați în endometrioză este român, dr. Horace Roman. Acesta activează în Franța, la Bordeaux, unde a înființat un centru de diagnosticare și tratament a endometriozei, în cadrul clinicii Tivoli-Ducos. Aici primește paciente din toată Franța și nu numai.

Doctorul Roman a vorbit, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei despre această boală, despre impactul și problemele pe care le implică.

„Endometrioza este o boala cronică. Începe la pubertate și are un potențial evolutiv și de recidivă până la vârsta de 50 de ani, vârsta fiziologică de menopauză. Deci este o boală care se poate dezvolta sau recidiva timp de aproximativ 40 de ani. Asadar, este prin definiție o boala cronică, cu potențial evolutiv, de recidivă și extindere, putând să afecteze zona abdominală sau toracică”, a explicat medicul Horace Roman.

Medicul Horace Roman are propria teorie în legătură cu apariția acestei boli deosebit de grave și cu creșterea incidenței sale în ultimii ani.

„După părerea mea, prevalența endometriozei este în netă creștere în utimii 30-40 de ani. Din diferite motive. S-a evocat poluarea. Eu aș zice că numărul de menstruații din viața unei femei are un rol determinant. Dacă ne gândim, în urmă cu 50 de ani, femeile se măritau devreme, aveau mai mulți copii, alăptau foarte mult. În final, nu aveau mult timp menstruație.

În momentul de față femeile au 1-2 copii și au 20 de ani de menstruații până să aibă primul copil. Este inevitabil, astfel, ca numărul cazurilor să fie în creștere. Și probabil că această tendință se va amplifica în următorii ani”, a precizat medicul Horace Roman.

Cum poate fi diagnosticată endometrioza, cancerul care nu ucide

Despre diagnosticarea bolii, medicul spune că este nevoie nu doar de un simplu consult ci și de investigații imagistice. Aceasta deoarece un simplu examen clinic nu permite stabilirea unui diagnostic pentru toate formele bolii.

„Examenul clinic nu permite dignosticul tuturor formelor de endometrioză și trebuie completat cu examene imagistice. RMN-ul este cel mai potrivit în acest caz. Permite cartografierea leziunilor de endometrioză majore, din pelvis până la torace. Personal nu operez o pacientă cu endometrioză fără să am un RMN prealabil. De asemenea, ecografia este un examen foarte util. (…) Ecografia va decela, însă, mult mai dificil endometrioze situate mult mai la distanță”, a mai precizat dr. Horațiu Roman.

„Depistarea formelor grave începe, cum spuneam, printr-un examen clinic. Pacienta care are simptome cum ar fi durerile sciatice, dificultățile la urinare, durerile scapulare (în umarul drept) poate prezenta leziuni grave de endometrioza. Examenul de bază este RMN-ul, care permite examinarea în 3 dimeniuni a leziunilor de endometrioză”, a completat medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News