Cât timp ne protejează vaccinul anti-COVID de boală. „Ideal ar fi să fie formulat la monodoză”

Cât timp ne protejează vaccinul anti-COVID de boală. „Ideal ar fi să fie formulat la monodoză”

Cât timp ne protejează vaccinul anti-COVID de boală. Vaccinul anti-COVID s-a dovedit a fi, în marea majoritate a cazurilor, bine tolerat de cei cărora le-a fost administrat. Nimeni nu știe, însă, pentru cât timp este protejat organismul de o nouă infectare cu SARS-Cov-2.

Cât timp ne protejează vaccinul anti-COVID. A doua doză de vaccin, administrată cadrelor medicale din linia întâi, înseamnă, teoretic, că pentru ele începe imunizarea propriu-zisă a organismului. După 10 zile de la vaccinarea completă, au spus specialiștii.

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, care de 10 luni lucrează neîntrerupt în mijlocul „focarului” de coronavirus, are însă rezerve cu privire la renunțarea la celelalte măsuri de protecție.

Ea spune că, în lipsa acestora, nu este sigură dacă vaccinul va  asigura protecția împotriva îmbolnăvirii cu tulpina de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toți angajații din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, inclusiv personalul TESA și cel de la pază au fost vaccinați, dar, potrivit Stelei Halichidis, nu se va face nici un rabat la echipamentele de protecție și la testarea periodică a eficienței vaccinului.

Imunizare cu echipament de protecție și testare periodică  

„După cum știți, eficiența este în jur de 95%. Depinde de reactivitatea individuală. Nu toată lumea are același bagaj imunologic. Astfel încât, se poate întâmpla, la un moment dat, să se producă episoade de imunodepresie.

Să scadă titlul de anticorpi, ne așteptăm la acest lucru. De aceea păstrăm echipamentele de protecție și vom efectua testarea periodică a anticorpilor ca să fim protejați și să nu avem nicio problemă pe mai departe”.

Cât timp ne protejează vaccinul anti-COVID

Medicul infecționist Stela Halichidis dă de înțeles că termenele de imunizare trecut de producător pe prospectul vaccinului nu sunt concludente:

„Fiecare organism are imunitatea proprie. Nu există un termen specific și nu știm cât va dura imunizarea”. Medicul specialist dă ca exemplu vaccinul antihepatitic B, la care imunizarea durează cinci ani. A avut însă pacienți care au avut imunitate 20 de ani, dacă vaccinarea a fost corectă și completă.

Vaccinul, scos la urgență, fără studierea efectelor  

„Depinde de fiecare persoană. Vom testa titlul de anticorpi, oricum, la câteva luni, și vom vedea cât va dura. În momentul în care titlul nu va mai fi corespunzător, probabil că va trebui o revaccinare”, crede Stela Halichidis. Deși pe prospectul vaccinului se menționează termene de imunizare de 1-2 ani, medicul susține că, deocamdată, nu a trecut intervalul de timp necesar care să dovedească eficiența vaccinului.   

„Este un vaccin făcut foarte repede, nu a fost intervalul de timp necesar pentru studierea efectului vaccinului. S-a scos la urgență, acest vaccin, pentru că toată lumea avea nevoie de el. Ați văzut că sunt mai multe doze. Ideal ar fi să fie formulat la monodoză” cum e cel antigripal.

Ideal ar fi să ne vaccinăm cât mai rar, să asigure o protecție vaccinală pe o perioadă cât mai lungă de timp, de câțiva ani, măcar, cum e cel antihepatitic. Probabil că toate acestea se vor rezolva în timp”, a încheiat Stela Halichidis.