Emmanuel Macron se ia de piept cu presa americană

Emmanuel Macron se ia de piept cu presa americană

Macron a sunat un ziarist de la New York Times pentru a-i reproșa modul în care presa americană a tratat ultimele atacuri teroriste de pe teritoriul Franței.

Ben Smith, un ziarist de la New York Times, a povestit că a primit un telefon de la președintele Franței, joi, 12 noiembrie, care i s-a plâns de modul în care presa americană a relatat despre aceste atacuri.

La începutul convorbirii, Emmanuel Macron a acuzat presa americană că a preferat să denunțe sistemul de integrare francez în locul celor care au comis seria de atacuri teroriste, începută pe 16 octombrie cu decapitarea profesorului Samuel Paty.

„Și când văd, în acest context, numeroși ziariști care, cred, vin din țări care ne împărtășesc valorile, care scriu într-o țară care este copilul legitim al Luminilor și al Revoluției Franceze, și care legitimează aceste violențe, care spun că miezul problemei este că Franța este rasistă și islamofobă, atunci zic: bazele sunt pierdute”, i-a spus el ziaristului american.

Citat eronat

Ben Smith a afirmat că președintele francez i-a reproșat că presa străină nu înțelege laicitatea franceză.

Printre reproșurile prezidențiale relatate de ziaristul de la New York Times, s-a numărat și un editorial apărut în Financial Times, pe 3 noiembrie, intitulat „Războiul lui Macron împotriva separatismului islamic nu face decât să sporească diviziunile din Franța”.

Șeful statului s-a arătat în mod special iritat de cuvintele folosite, reproșând că ziarul a folosit termenul „islamic”, deși el personal a declarat că luptă împotriva separatismului „islamist”.

Mortul e de vină

„Am oroare să fiu descris cu cuvinte care nu-mi aparțin”, i-a spus Macron lui Smith, care a precizat că președintele a sunat direct la Financial Times și acesta a acceptat să-și retragă articolul.

Înainte de aceasta, Politico Europa a fost și el nevoit să elimine cronica unui sociolog francez, intitulată „Laicitatea, periculoasa religie franceză”, pe motiv că autorul scotea victimele ca adevăratele vinovate pentru terorism.

„Cred că există o formă de neînțelegere privind ceea ce este modelul european, în special modelul francez”, și-a exprimat Macron regretul.

„Societatea americană a fost o societate segregaționistă și a construit apoi un model multiculturalist, care este în fond coexistența etniilor și religiilor unele lângă altele”, s-a dezlănțuit Macron în plan analitic, la telefon.

El a atras însă atenția că modelul francez este „universalist, nu multiculturalist”.

În replică, ziaristul l-a întrebat pe Macron dacă nu cumva plângerile sale la adresa presei americane sunt de inspirație „trumpistă”.

Președintele francez a refuzat să răspundă la provocarea interlocutorului:

„Mesajul meu este următorul: dacă aveți întrebări despre Franța, sunați-mă!”.