Evenimentul Zilei > International > Emmanuel Macron i-a răspuns activistei Greta Thunberg
Emmanuel Macron i-a răspuns activistei Greta Thunberg

Emmanuel Macron i-a răspuns activistei Greta Thunberg

Președintele francez, Emmanuel Macron, a criticat-o pe Greta Thunberg după ce activista a depus o plângere împotriva Franţei.

Preşedintele Macron a vorbit în exclusivitate pentru Europa 1 despre reacţia activistei suedeze care a şocat lumea cu discursul său având  „poziții foarte radicale”.

Tânăra activitstă Greta Thunberg  a acuzat cinci țări de neimplicare împotriva încălzirii globale, cu încălcarea Convenției privind drepturile copilului. Acestea sunt: Germania, Franța, Brazilia, Argentina și Turcia. Dar ce este interesant că tânăra a uitat de China care  conduce în clasamentul tarilor cu cea mai mare cantitate de emisii de carbon din lume, având o cota de aproape un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global – 24%”, iar pe locul doi se afla Statele Unite, cu un procent de 21% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial, Uniunea Europeana este pe locul 3, cu 12%, fiind urmata de India, cu 8% si Rusia cu 6%.

După ce a denunțat ONU că „i-a furat copilăria” Thunberg a tweetat „că alți 15 copii din întreaga lume și eu am depus o plângere legală împotriva a 5 națiuni pentru criza climatică prin din Convenția privind drepturile copilului”.

Replica lui Macron

Ca răspuns la acuzaţiile  activistei suedeze, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru Europa1 că poziția sa este „foarte radicală” și că poate „antagoniza societățile noastre”.

Macron a cerut  tinerilor să acționeze concret în domeniu: „Cred mai ales acum că avem nevoie de tineri care să ne ajute să punem presiune asupra celor care blochează aceste acțiuni foarte concrete”, a concluzionat preşedintele Franţei.