Emmanuel Macron, acuzat de înaltă trădare. Ce i se impută președintelui Franței

Emmanuel Macron, acuzat de înaltă trădare. Ce i se impută președintelui FranțeiPreşedintele Macron: „Europa poate muri, depinde de alegerile pe care le vom face”. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Emmanuel Macron, pe lângă problema fermierilor, se confruntă cu un nou scandal. Lideri din opoziție îl acuză pe liderul francez de înaltă trădare. Florian Philippot, președintele partidului Patrioților spune că Macron a încălcat doctrina franceză privind armele nucleare.

Emmanuel Macron a fost criticat dur de liderul partidului Patrioților, Florian Philippot. Acesta din urmă consideră că președintele a comis un act de înaltă trădare prin declarațiile despre acordarea drepului Uniunii Europene de a folosi armele nucleare ale Franței.

Emmanuel Macron acuzat de înaltă trădare

Florian Philippot a catalogat afirmațiile președintelui Macron drept „o ruptură fundamentală cu doctrina franceză”.

„Aceasta este o înaltă trădare... Aceasta este o ruptură fundamentală cu doctrina franceză. Cu gaullismul. Armele nucleare sunt indisolubil legate de suveranitatea noastră națională. De fapt, acesta este un transfer al lor către UE: asta înseamnă că le putem folosi mâine, de exemplu, în cazul unui război între Polonia sau Letonia cu Rusia”, a transmis Phillipot pe rețeau de socializare X.

Declarațiile care l-au deranjat pe liderul Patrioțior au fost făcute de președintele francez în timpul vizitei din Suedia. Atunci, Emmanuel Macron a declarat că „Franța are responsabilitatea de a-și pune mijloacele de descurajare nucleare la dispoziția Uniunii Europene”.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/GONZALO FUENTES

„Este o ruptură fundamentală cu doctrina franceză”

Phillipot se încadrează în categoria politicienilor ani-UE și intenționează să ceară ieșirea Franței din Uniunea Europeană pe modelul Marii Britanii.

Pe lângă acest conflict politic, Emmanuel Macron trebuie să rezolve problema fermierilor care protestează violent în Franța. Președintele Franței a cerut Comisiei Europene să pună bazele „unei forțe europene de control sanitar și agricol”, pentru a verifica dacă ”normele europene sunt aplicate” peste tot în același mod cu „controalele omogene”.

Proteste în Franța

sursa foto. EVZ

Emmanuel Macron trebuie să rezolve și problema fermierilor

„Exista o luptă europeană de dus, trebuie o Europă mai puternică şi mai concretă pentru a proteja veniturile agricultorilor noştri şi o reducere drastică a birocraţiei şi a complexităţii", a declarat preşedintele francez, în cursul unei conferinţe de presă.

Comisia Europeană a răspuns la soliciările venite din partea liderului francez. Ursula von der Leyen a declarat recent că Executivul European pregătește o propunere pentru a diminua povara administrativă care apasă asupra agricultorilor.

Fermierii și agricultorii protestează în mai multe state europene printre care Germania, Franța, Belgia și România. Aceștia solicită „simplificări tangibile ale Politicii Agricole Comune (PAC) precum și înființarea unui instrument prin care să se poată evita „concurența neloială” între statele membre UE, relatează AFP.