Comisia Europeană propune măsuri radicale. Deciziile care schimbă totul

Comisia Europeană propune măsuri radicale. Deciziile care schimbă totulUniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a propus măsuri concrete pentru digitalizarea în continuare a coordonării sistemelor de securitate socială din Europa, menite să facă accesul mai rapid şi mai simplu la serviciile de securitate socială la nivel transfrontalier.

Comisia Europeană a propus joi măsuri pentru a facilita şederea, munca şi călătoriile în străinătate. Este vorba de digitalizarea în continuare a coordonării sistemelor de securitate socială din Europa. Aceasta va stabili acţiuni menite să facă accesul mai rapid şi mai simplu la serviciile de securitate socială la nivel transfrontalier. Acest lucru va fi făcut utilizându-se din plin instrumentele digitale şi reducându-se sarcina administrativă pentru cetăţeni şi întreprinderi, notează Agerpres.

Ce propune Comisia Europeană

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, va fi îmbunătăţit schimburile de informaţii între instituţiile naţionale de securitate socială. La fel, va fi accelerată recunoaşterea şi acordarea prestaţiilor eligibile la nivel transfrontalier. Astfel, cetăţenilor europeni le va fi mai uşor să locuiască, să lucreze şi să călătorească în străinătate. Şi întreprinderilor le va fi mai uşor să îşi desfăşoare activitatea în alte ţări ale UE şi administraţiilor naţionale să îşi coordoneze sistemele de securitate socială la nivel transfrontalier.

"Milioane de persoane din UE trăiesc, muncesc sau studiază în altă ţară din UE. Comunicarea de astăzi contribuie la simplificarea vieţii lor prin facilitarea interacţiunilor lor cu autorităţile naţionale şi prin garantarea unui acces mai rapid la prestaţiile sociale eligibile din străinătate, cum ar fi pensiile sau asistenţa medicală. În acelaşi timp, ea va avea un efect enorm de economisire a costurilor şi a timpului asupra întreprinderilor, autorităţilor naţionale şi inspectoratelor de muncă, astfel încât este cu adevărat benefică pentru toate părţile", a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Comisia Europeană propune măsuri privind securitatea socială. Sursa: Arhiva EVZ

Schimbul electronic de informaţii privind securitatea socială

Comisia invită statele membre să accelereze implementarea la nivel naţional a schimbului electronic de informaţii privind securitatea socială (EESSI). Acesta va fi pe deplin operaţional până la sfârşitul anului 2024 în întreaga Europă. Deasemenea, urmează să se ofere proceduri integral online pentru o coordonare mai intensă a sistemelor de securitate socială. Este nevoie pentru a facilita şi mai mult deplasarea şi munca în străinătate a cetăţenilor şi pentru a le asigura accesul rapid la prestaţiile eligibile.

Comisia va sprijini statele membre ale UE în implementarea acestor acţiuni oferind asistenţă tehnică. Se va face inclusiv prin instrumentul de sprijin tehnic şi punând la dispoziţie fonduri UE. De exemplu prin programul "Europa digitală", programul InvestEU, Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european Plus.