Zelenski: Putin va exploata riscul de a folosi arme nucleare
- Julieta Savitchi
- 18 septembrie 2023, 09:54
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cosideră că Vladimir Putin foloseşte ameninţările nucleare pentru a alimenta instabilitatea în SUA şi Uniunea Europeană.
Ameninţările nucleare pentru instabilitate în Statele Unite şi UE. Președintele rus Vladimir Putin folosește amenințările nucleare pentru a alimenta instabilitatea în Statele Unite și Europa. De acest lucru este convins președintele ucrainean Vladimir Zelenski.
Într-un interviu acordat CBS, el a menționat că Kremlinul așteaptă ca Statele Unite să devină mai puțin stabile. De exemplu, în timpul alegerilor prezidențiale din 2024. „Cred că va continua cu ameninţările nucleare. Așteaptă ca Statele Unite să devină mai puțin stabile. El crede că acest lucru se va întâmpla în timpul alegerilor din SUA. Va căuta instabilitate în Europa și în Statele Unite ale Americii. Va exploata riscu. de a folosi arme nucleare pentru a alimenta instabilitatea. El va continua să amenințe”, a spus Zelenski.
Ameninţările nucleare ale Moscovei. Ultimele evaluări
În iunie, dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că nu este nevoie ca Moscova să vizeze Ucraina cu arme nucleare. În același timp, liderii mondiali și experții notează că rămâne posibilitatea utilizării unor astfel de arme de către țara ocupantă.
Președintele finlandez Sauli Niinistjo i-a avertizat pe liderii și cetățenii europeni să nu respingă riscurile de escaladare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În special, el este convins că se poate ajunge în continuare la utilizarea armelor nucleare.
General-locotenentul în retragere al Statelor Unite, Ben Hodges, subliniază, de asemenea, necesitatea de a lua în serios ameninţările nucleare ale Rusiei.
Trei scenarii ale unui război nuclear
Al treilea război mondial poate fi nu numai un război nuclear total care distruge totul și pe toată lumea, ci și un conflict nuclear limitat, arată experții.
Publicația LIGA.net a analizat trei scenarii posibile. S-au anticipat consecințele unui război nuclear pentru ecologie, economie și umanitate.
Primul scenariu: 5-10 lovituri nucleare. Al doilea scenariu: utilizarea a sute de focoase Conform modelului Universității Princeton, Rusia ar disloca 300 de focoase nucleare folosind avioane și rachete cu rază scurtă de acțiune. NATO ar răspunde lansând 180 de focoase nucleare din aeronave. Numai în primele 3 ore, pierderile de ambele părți vor atinge 2,6 milioane de oameni.
Al treilea scenariu: un război nuclear la scară largă cu mii de focoase. Conform modelului Universității Princeton, un război nuclear la scară largă începe după ce Europa va fi fost deja distrusă de un schimb de rachete nucleare cu Rusia. „Planul de contracarare” prevede că în acest caz SUA vor lansa o lovitură nucleară strategică cu 600 de focoase. Rusia va răspunde cu mine de rachete și submarine. În primele 45 de minute, pierderile părților vor atinge 3,4 milioane de oameni.