Scuze de la NATO. Declarații total nepotrivite față de Ucraina

Scuze de la NATO. Declarații total nepotrivite față de Ucraina Un oficial NATO a făcut declarații nepotrivite Sursa foto: Arhiva EvZ

Un oficial de rang înalt din cadrul NATO și-a prezentat scuzele, și a oferit explicații suplimentare, pentru declarațiile sale în care a sugerat public că Ucraina ar putea lua în considerare cedarea de teritoriu către Rusia ca un potențial compromis pentru obținerea statutului de membru NATO și rezolvarea conflictului în curs.

Stian Jenssen, care ocupă funcția de șef de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut pentru un ziar norvegian că nu ar fi trebuit să își transmită gândurile într-un mod atât de direct. Observațiile sale inițiale au provocat un răspuns negativ puternic din partea Kievului.

Afirmațiile făcute de oficialul NATO l-au înfuriat pe Zelenski.

Afirmațiile făcute de oficialul NATO l-au înfuriat pe Zelenski.

În timpul unei discuții de grup care a avut loc marți în Norvegia, Jenssen menționase că, deși este crucial ca orice acord de pace să fie agreat de Ucraina, membrii NATO au fost implicați în deliberări privind potențiale strategii pentru a încheia conflictul care durează de 18 luni.

”Cred că o soluție ar putea fi ca Ucraina să renunțe la teritoriu și să primească în schimb statutul de membru NATO”, a spus Jenssen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și-a cerut scuze

O zi mai târziu, el a acordat un interviu aceluiași ziar, VG, în care a venit cu explicații suplimentare legate de comentariile sale inițiale.

”Declarația mea despre acest lucru făcea parte dintr-o discuție mai amplă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să o spun în acest fel. A fost o greșeală”, a declarat el.

Cu toate acestea, Jenssen nu a retras ideea că un potențial schimb care să implice un teritoriu pentru aderarea la NATO ar putea fi luat în considerare în viitor. El a susținut că, în cazul în care vor avea loc negocieri de pace substanțiale, circumstanțele militare predominante, inclusiv controlul teritorial, vor juca în mod inevitabil un rol semnificativ.

”Tocmai din acest motiv, este de o importanță crucială să îi sprijinim pe ucraineni cu ceea ce au nevoie”, a continuat oficialul.

Ucraina a pledat în mod constant pentru restabilirea frontierelor sale recunoscute la nivel internațional de dinainte de 2014. În prezent, țara este implicată într-o operațiune de contraofensivă menită să recâștige controlul asupra unor porțiuni semnificative din teritoriul său care au fost capturate de Rusia.

În remarcile sale inițiale, Jenssen a dat dovadă de prudență, afirmând că a prezentat doar o idee și subliniind că decizia de a decide când și în ce condiții să se angajeze în negocieri ar trebui să revină Ucrainei.

Această poziție se aliniază cu poziția NATO, care afirmă că orice acord de pace care implică Ucraina nu ar trebui să fie încheiat fără implicarea activă a Ucrainei.

Ucraina: aceste declarații sunt ridicole

Mihailo Podoliak, un consilier principal al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a catalogat declarațiile oficialului de la NATO, drept ridicole.

”Schimb de teritoriu pentru o umbrelă NATO? Este ridicol. Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal global, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a comentat consilierul lui Zelenski.