Moment istoric la summitul NATO. Când va adera Ucraina

Moment istoric la summitul NATO. Când va adera Ucraina Jens Stoltenberg. Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus despre summitul Alianței de la Vilnius că este „un moment istoric”. Declarația a fost făcută chiar înainte de deschiderea oficială a summitului, la care vor participa 31 de șefi de stat.

La summitul NATO de la Vilnius participă 31 de lideri ai țărilor membre, plus Suedia, în calitate de stat invitat. Jens Stoltenberg a spus că Alianța se află într-un moment istoric, făcând referire la decizia Turciei de a susține aderarea Suediei la NATO. Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianței luni, 10 iulie, după întâlnirea dintre premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Ne aflăm într-un moment istoric, înaintea unui summit care va fi istoric”, a spus Stoltenberg la întâlnirea care a avut loc înaintea deschiderii oficiale a summitului. De asemenea, secretarul general a spus că este „extrem de încrezător” că Turcia va renunța la opoziția față de aderarea Suediei la Alianța nord-atlantică.

„Cel mai important lucru este că avem o decizie clară a Turciei cum că vor ratifica, vor trimite protocolul de aderare”, a mai adăugat oficialul NATO. Stoltenberg a subliniat că aderarea Suediei la NATO este un pas înainte pentru regiunea baltică. „Asta este bine pentru Suedia, este bine pentru Turcia şi este bine pentru NATO în ansamblul său şi este bine şi pentru regiunea baltică”, a concluzionat secretarul general al NATO.

Când va adera Ucraina la NATO

Stoltenberg a mai adăugat că aliații ar trebui să ajungă la un acord pentru a renunța la Planul de Acțiune pentru aderarea la NATO (MAP) în privința Ucrainei. În acest fel, întreg procesul va fi redus la un singur pas. Secretarul general a spus că Ucraina a făcut mulți pași privind aderarea începând cu anul 2008, în timpul summitului de la București când s-a decis ca următorul pas pentru țara atacată de Rusia să fie MAP.

„Ucraina este mult mai aproape de NATO, deci cred că a sosit momentul ca acest lucru să se reflecte în deciziile NATO. Toate puse cap la cap, inclusiv să spunem clar că Ucraina va deveni membră, vom renunţa la Planul de Acţiune pentru aderare, (...) vom trimite un mesaj foarte puternic şi pozitiv din partea NATO către Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg.

Summitul NATO de două zile din Lituania începe marți, 11 iulie, cu consultări privind continuarea sprijinului pentru Ucraina și extinderea descurajării și apărării împotriva Rusiei. Stoltenberg a spus că prin acest summit îi va transmite președintelui rus Vladimir Putin un mesaj clar, și anume că războiul din Ucraina nu se va termina cu un succes al Moscovei și că orice agresiune împotriva unui stat NATO va duce la o reacție decisivă din partea aliaților, informează Agerpres.