Europa nu poate furniza Ucrainei cantitatea necesară de arme şi muniţii

Europa nu poate furniza Ucrainei cantitatea necesară de arme şi muniţii

Industria europeană de apărare nu poate să facă faţă solicitărilor tot mai mari de a livra Ucrainei arme şi muniţii. Pentru a satisface cererea actuală, este nevoie de câțiva ani pentru a extinde producția.

Starea de incertitudine blochează industriile militare

Potrivit Bloomberg, industria europeană de apărare se chinuie să-și măreacă volumul de producție, dar până acum, companiile de apărare nu sunt sigure că comenzile de stat care s-au majorat peste noapte nu se vor încheia atât de repede pe cât au apărut.

„Obișnuiam să avem timp pentru a onora comenzile, dar nu aveam bani. Astăzi avem bani, dar nu avem timp", a descris situaţia Tommy Gustafsson-Rask, șeful BAE Systems Hägglunds AB.

Bloomberg mai notează că astăzi producătorii europeni din industria de apărare sunt inundați de comenzi pentru orice tip de arme, de la muniție până la vehicule militare - dar încă le este frică să investească în extinderea capacității de producție după ce au fost nevoiți să reducă producția fără comenzi de apărare timp de câteva decenii la rând.

Astăzi, companiile europene trebuie să îndeplinească mai multe sarcini mari deodată - să furnizeze de urgență arme Ucrainei, care a aspirat deja stocurile de arme ale ale aliaţilor, să înlocuiască și să stocuri armatelor europene şi să asigure cu arme moderne forţele suplimentare de reacție rapidă ale NATO, care intenţionează să se mărească de șapte, până la 300.000 de oameni.

Europa nu se poate baza acum pe industria militară americană

În trecut, țările europene s-au bazat adesea pe capacitatea de producție a complexului militar-industrial american, dar acum este ocupat cu îndeplinirea comenzilor de la Pentagon, care se confruntă cu rezerve scăzute de muniție de artilerie și este deja obligat să trimită obuze în Ucraina.

Bloomberg notează că acum companiile europene de apărare așteaptă garanții pentru a menține comenzile în viitor, pentru a nu suferi pierderi în urma investițiilor la scară largă în noi ateliere și fabrici. „Industria se teme că va extinde producția, apoi se va confrunta în următorii trei sau cinci ani cu o scădere a cererii după ce vor investi în întreprinderi noi”, scrie Bloomberg, amintind că guvernele europene și-au încălcat deja obligațiile de a crește bugetele militare.

Ne puteți urmări și pe Google News