Suedia, în NATO. Erdogan, aplaudat ca un star la Vilnius

Suedia, în NATO. Erdogan, aplaudat ca un star la Vilnius Sursa: Twiter

Preşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni la Vilnius pentru summitul NATO, a salutat acordul dat de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, pe care o bloca de peste un an.

"Sunt pregătit să lucrez cu preşedintele Erdogan şi Turcia pentru a întări apărarea şi descurajarea în zona euro-atlantică", a declarat Joe Biden într-un comunicat, spunând că "aşteaptă cu nerăbdare" să întâmpine Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a salutat luni "o zi bună" pentru ţara sa şi un "pas foarte mare" după unda verde dată de preşedintele turc intrării Suediei în NATO.

"Facem un pas foarte mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia", a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă de presă la Vilnius, unde are loc summitul Alianţei, spunând că este "foarte bucuros" de acordul anunţat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Într-un mesaj postat pe Twitter, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a salutat "veştile bune de la Vilnius" după acordul dat de preşedintele Erdogan. "Calea pentru ratificarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO este în sfârşit liberă", a spus ea.

Mesajul NATO

"La 10 iulie 2023, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoǧan, premierul suedez Ulf Kristersson şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit la summitul NATO de la Vilnius.

De la ultimul summit NATO, Suedia şi Turcia au colaborat îndeaproape pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate. Ca parte a acestui proces, Suedia şi-a modificat Constituţia, şi-a schimbat legile, şi-a extins în mod semnificativ cooperarea în domeniul combaterii terorismului împotriva PKK şi a reluat exporturile de arme către Turcia, toate aceste măsuri fiind prevăzute în Memorandumul trilateral convenit în 2022.

Suedia şi Turcia convin astăzi să îşi continue cooperarea atât în cadrul Mecanismului comun permanent trilateral instituit la Summitul NATO de la Madrid din 2022, cât şi în cadrul unui nou Pact de securitate bilateral, care se va reuni anual la nivel ministerial şi va crea grupuri de lucru, după caz. La prima reuniune a acestui Pact de securitate, Suedia va prezenta o foaie de parcurs ca bază a continuării luptei sale împotriva terorismului în toate formele şi manifestările sale, în vederea punerii în aplicare depline a tuturor elementelor Memorandumului trilateral, inclusiv a articolului 4. Suedia reiterează faptul că nu va oferi sprijin YPG/PYD (grupare a militanţilor kurzi - n.r.)şi organizaţiei descrise ca FETÖ în Turcia (organizaţia pe care Ankara o consideră responsaiblă de lovitura de stat eşuată din 2016 - n.r.).

Atât Suedia, cât şi Turcia au convenit că în domeniul combaterii terorismului, cooperarea este un efort pe termen lung, care va continua şi după aderarea Suediei la NATO. Secretarul general Stoltenberg a reconfirmat, de asemenea, că NATO condamnă categoric terorismul în toate formele şi manifestările sale. NATO îşi va intensifica în mod semnificativ activitatea în acest domeniu, inclusiv prin înfiinţarea de către secretarul general, pentru prima dată în cadrul NATO, a postului de coordonator special pentru combaterea terorismului.

Ne angajăm să respectăm principiul conform căruia nu ar trebui să existe restricţii, bariere sau sancţiuni în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile în domeniul apărării între aliaţi. Vom depune eforturi pentru a elimina astfel de obstacole.

Suedia şi Turcia au convenit, de asemenea, să intensifice cooperarea economică, prin intermediul Comitetului mixt economic şi comercial Turcia-Suedia (JETCO). Atât Turcia, cât şi Suedia vor căuta să maximizeze oportunităţile de creştere a comerţului şi investiţiilor bilaterale. Suedia va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor.

Pe această bază, şi având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”.