În fața oamenilor dezlănțuiți, care își solicitau drepturile, primarul Clujului, Emil Boc, a dat bir cu fugiții, lăsânsu-l pe viceprimarul Dan Tarcea să țină piept tirului de acuzații. Mai mulți oameni, inclusiv locuitori de pe strada Cantonului, i-au reproșat lui Tarcea că trăiesc în condiții mizerabile: „Stau într-o baracă de 3 metri pătraţi cu trei copii, mă mănâncă şobolanii. Lucrez de 20 de ani aici, în Cluj. Mi-am depus dosar la primărie să primesc şi eu casă socială şi mi-au spus că sunt neeligibil pentru o casă socială. De ce? Pentru că lucrez de 20 de ani în ţară şi trăiesc cu şobolanii?”.
Vice primarul a încercat să îi mai îmbuneze pe nemulțumiți: „Urmează să fie 12 locuinţe sociale date în folosinţă, probabil până la finalul anului vor fi finalizate, astfel încât în prima jumătate a anului 2020 să poată fi redistribuite. Am alocat 2 milioane de euro pentru locuințe sociale, prima a fost deja achiziţionată iar termenul următor de depunere a ofertelor este data de 6 decembrie”.
Discuția s-a aprins în momentul în care un activist, susținător al oamenilor care au nevoie de ajutor, a intervenit. Acesta le-a reamintit lui Tarcea și lui Boc cât sunt de inutili în a rezolva problemele cetățenilor: „Am transmis membrilor consiliului local o suită de recomandări de nenumărate ori, ne-am arătat disponibilitatea pentru discuţii legate de îmbunătăţirea criterilor de acordare a locuinţelor sociale. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat şi acum ne aflăm în situaţia în care a trebuit să acţionăm în judecată. Aici e vorba doar de voinţă politică. Fiecare consilier are posibilitatea de a înainte un proiect de hotărâre de consiliu local. Ne întrebăm de ce nu s-a întâmplat acest lucru, de ce nu s-au luat în calcul niciun fel de sugestii sau de ce nu s-a deschis o dezbatere. Sperăm să nu trebuiască să ducem o luptă futilă ăn instanţă în continuare, decât să dezbatem liber aici. Ne întrebăm, de ce nu s-a reuşit decât atragerea unei singure oferte pentru achiziţia de locuinţe social şi ce faceţi în această perioadă pentru a informa despre procedura de achiziţie?”.
Discuția a degenerat, iar în stilul Boc responsabilitatea, exclusivă a primăriei (că de aia sunt plătiți din banii noștri) de a găsi soluții a fost aruncată în curtea societății civile: „Vă întreb pe dumneavoastră cu câte oferte aţi venit dumneavoastră la primărie pentru cumpărare? Faceţi ceva concret pentru oamenii ăştia, că doar de la microfon nu ajutaţi”, informează ziardecluj.ro.