În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aducea pe lume doi gemeni.
Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei. Copilul a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeaşi zonă a oraşului Tupelo. Deşi trăiau în condiţii grele, totuşi Vernon şi Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare micului Elvis, care devenise acum centrul atenţiei celor doi.
În Tupelo, Elvis are şi primele contacte cu muzica: de mic cânta în corul bisericii împreună cu familia. Tot în oraşul natal are ocazia să îi asculte pe blues-manii negri, care vor avea o mare influenţă asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie. Prima apariţie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show. Câştigă premiul al doilea, constând în…cinci dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului! Restul a intrat în legendă şi nu numai…
În AND-ul muzicii
Pentru milioanele sale de fani, Elvis Presley este încă în viaţă! Aniversarea Regelui rock and roll este sărbătorită an de an în întreaga lume, legenda acestuia fiind la fel de vie. "Elvis continuă să fie iubit în lumea întreagă, iar fanii săi îi sărbătoresc fiecare aniversare ca şi cum ar fi încă printre ei", declara purtătorul de cuvânt al celebrei reşedinţe Graceland din Memphis (Tennessee), un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii rockului. O reşedinţă care a devenit din anul 2006 monument istoric, fiind vizitată anual de peste 600.000 de persoane. Iar gurile rele spun că fostei soţii a lui Elvis, Priscilla, şi singurei sale fiice, Lisa Marie Presley nu le este deloc străină profitabilitatea acestui loc.
“A intrat în legendă şi prin contrastele pe care le reprezenta - un băiat sărac ce a reuşit în viaţă prin forţele proprii, un alb care cânta ca un negru, un sex-simbol care însă îşi iubea mama până la divinizare şi nu în ultimul rând ca un rebel care reuşea să fie şi patriot. Elvis se află în centrul vocabularului nostru muzical, el este în ADN-ul muzicii noastre", concluzionează Jeff Melnick, profesor de studii americane la Universitatea Babson din Massachusetts.
American dream
“La atâta vreme după moartea sa, provocată de o criză cardică, Elvis este încă o importantă personalitate cultural", susţine şi Erika Doss, profesor de studii americane la Universitatea Notre-Dame din Indiana . “Deşi nu a fost primul care să îmbine în muzica sa blues-ul, muzica negrilor inspirat de perioada sclaviei şi muzica country, domeniu pe atunci exclusiv al albilor, Elvis este întruchiparea perfectă a celebrei sintagme "american dream": a reuşit să rupă barierele de gen şi de rasă şi să cucerească lumea, devenind primul cu adevărat megastar internaţional cu peste 1 miliard de discuri vândute şi cu roluri principale în peste 30 de filme. Era incredibil de frumos şi a reuşit să dărâme tabuurile sexuale ale Americii din anii "50. Reuşea cu stilul său inconfundabil să atagă deopotrivă şi femeile dar şi bărbaţii, care încercau să-l imite", subliniază tot Erika Doss, în cartea "Elvis Culture: Fans, Faith, and Image".
Deşi spre sfârşitul scurtei vieţii se lupta cu kilogramele în plus, cu dependenţa de calmante şi cu depresia, vocea lui Elvis a rămas la fel de tânără şi de puternică, cu timbrul ei unic, inconfundabil, de-a lungul întregii sale cariere. Şi tot profesorul Jeff Melnick este acela care punctează, pe scurt, o legendă interminabilă: "Ceea ce Elvis a lăsat pentru noi sunt acele înregistrări incredibile ale unui bărbat tânăr, extraordinar de frumos şi de talentat, atletic şi sexy, care făcea lucruri pe care nimeni nu le mai făcuse. A fost foarte bun. Asta e tot"…
În 1956, la numai 21 de ani, Elvis Presley era la începutul unei cariere remarcabile. Dorindu-şi cât mai multă publicitate pentru noul cântăreţ, casa de discuri RCA l-a angajat pe fotograful Alfred Wertheimer să petreacă o zi cu Elvis. Având acces neîngrădit, Alfred a putut imortaliza momente inedite din viaţa de zi cu zi a starului, din perioada martie-iulie a anului 1956. Sursa foto: www.huffingtonpost.com
<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/gj0Rz-uP4Mk" height="315" width="620"></iframe><iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/xTYg2Q-vDJ0" height="315" width="620"></iframe>