Elvețienii nu vor să renunțe la banii lichizi. Referendum pentru modificarea Constituției
- Ionel Sclavone
- 9 martie 2023, 20:01
Elvețienii, cel puțin o parte a lor, nu vor să renunțe în totalitate la banii cash și vor să înscrie acest lucru în Constituția Confederației Elvețiene. Considerată una dintre cele mai bogate țări din lume, Elveția este se îndreaptă spre introducerea unui sistem de plăți electronice care îl va înlocui pec el clasic. Or, cel puțin 100.000 de elvețieni, din totalul populației de aproximativ 8,5 milioane nu sunt de acord cu o astfel de măsură.
O organizație civică din Elveția care se opune eliminării monedei fizice a strâns un număr de 100.000 de semnături pentru a organiza un referendum constituțional. Autorii inițiativei, „Mișcarea Elveția Liberă”, cer ca dreptul de folosire a monedelor fizice în tranzacțiile comerciale să fie înscris în Constituția Confederației.
„Eliminarea banilor numerar nu doar că atinge problema transparenței, simplității sau securității, ci de asemenea aduce un risc uriaș de supraveghere totalitaristă”, este de părere Richard Koller, președintele Mișcării Elveția Liberă.
Legislația elvețiană permite cetățenilor să propună amendamente constituționale care să fie apoi votate în cadrul unui referendum. Amendamentul este supus votului național dacă inițiatorii strâng 100.000 de semnături în termen de 18 luni.
Pe de altă parte, Parlamentul poate suplimenta amendamentul cu o contrapropunere, iar alegătorii trebuie să indice, pe buletinul de vot varianta pe care o preferă sau dacă le acceptă pe ambele. De menționat că un amendament constituțional trebuie acceptate de o dublă majoritate. Acesta trebuei să treacă atât de votul național popular, cât și de votul cantonal (trebuie să obțină majoritatea din cele 23 de voturi cantonale).
Tehnologia s-a impus în tranzacțiile din Elveția
În cazul de față autorii amendamentului doresc ca în constituția elvețiană să fie prevăzut dreptul de a folosi bani cash în tranzacțiile comerciale. Inițiativa are la bază temerea că societatea elvețiană ar putea deveni o așa-numită „cashless society”, un sistem economic în care plățile se fac doar electronic - cu cardul sau prin transferuri bancare.
Prin referendum, elvețienii ar putea vota ca autoritățile financiare să păstreze „cantități suficiente” de bani lichizi în circulație. Acest lucru ar duce la obligarea comercianților să accepte plata cu bani cash. În contextul avansului tehnologic care permite astfel de metode de plată, tot mai mulți comercianțiau început să renunțe treptat la cash.
Elveția are o economie stabilă, prosperă și înalt tehnologizată, fiind considerată una dintre cele mai bogate țări din lume, pe cap de locuitor. În acest caz, noțiunea de „bogăție” a fost definită prin includerea bunurilor financiare cât și nefinanciare în calcul. După PIB nominal, Confederația Elvețiană este a nouăsprezecea economie din lume, iar în termenii parității puterii de cumpărare, este a treizeci și șasea.