Elveția nu se grăbește cu vaccinul anti-COVID: „Avem nevoie de mai multe informații”

Elveția nu se grăbește cu vaccinul anti-COVID: „Avem nevoie de mai multe informații”

Elveția nu va începe vaccinarea populației împotriva noului coronavirus înainte de 2021 deoarece nu are o procedură de omologare de urgență a noului vaccin.

Spre deosebire de multe alte ţări occidentale, Elveţia, care nu are o procedură de omologare de urgenţă a vaccinului și, de aceea va începe vaccinarea abia de anul viitor. Astfel, dozele de vaccin pentru populaţia ţării, de 8,6 milioane de locuitori, nu va fi disponibil în curând. Chiar și așa, oficialii elvețieni își exprimă speranța să vaccineze aproximativ 70.000 de persoane pe zi.

Întrebată de ce Elveţia va începe vaccinarea împotriva COVID-19 mai târziu decât alte ţări occidentale, Claire-Anne Siegrist, supranumită „papesa vaccinului” de către mass-media, a răspuns că ţara nu are o procedură de autorizare de urgenţă, chiar şi în cazul unei pandemii.

„Autoritatea noastră de omologare a vaccinurilor, Swissmedic, cere mai multe date pentru noile vaccinuri decât cele care pot fi considerate suficiente pentru o autorizare de utilizare de urgenţă de către agenţiile europene sau americane”, a precizat Claire-Anne Siegrist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elvețienii vor mai multe informații

Potrivit spuselor sale, agenţiile europene şi americane solicită două luni de monitorizare, în timp ce în Elveţia se respectă regula obişnuită, ca monitorizarea să dureze până la sfârşitul fazei trei de studiu, care este, prin definiţie, de şase luni. Claire-Anne Siegrist a precizat că atunci când sunt 4-5 luni de monitorizare este mai sigur decât atunci când sunt doar două luni.

„Astăzi, această precauţie este justificată deoarece, în Elveţia, nu ne aflăm în situaţia catastrofală din Statele Unite (…) Avem acelaşi virus peste tot, dar am reuşit să-l limităm cu măsuri restrictive pentru viaţa individuală, pentru economie etc”, a menţionat Claire-Anne Siegrist.

Ea a estimat că vaccinarea va începe în aproximativ două luni, când autoritățile elvețiene vor avea mai multe informații, inclusiv colectate din statele care vor începe campania de vaccinare mai devreme.

„În două luni mi-aş dori foarte mult să putem începe să ne vaccinăm pentru că vom avea datele şi m-ar îngrijora mult dacă, din motive birocratice, ar trebui să aşteptăm şi să aşteptăm o autorizare. Să poţi să-ţi acorzi o lună sau două în plus pentru a avea la dispoziţie datele cumulate din ţările care vor începe să vaccinarea mai devreme şi pentru a vedea că totul merge bine, asta mi se pare rezonabil astăzi în situaţia din Elveţia”, a subliniat Claire-Anne Siegrist.