Antreprenorul miliardar Elon Musk a făcut această predicţie în cadrul unui podcast, „Joe Rogan Experience”, la o discuție legată de activitatea companiei sale de neurotehnologie, Neuralink. El și-a exprimat speranța că firma sa va reuşi să conecteze un dispozitiv Neuralink – un cip – la un creier uman, iar acest lucru ar trebui să se întâmple, pentru prima dată, anul viitor. Dispozitivul, alimentat de baterie, va fi implantat în craniu, iar electrozii asociaţi vor fi introduşi în creier „cu foarte multă atenţie”.

Noul cip va putea fi inserat oriunde în creier și ar putea rezolva orice problemă medicală a acestuia. Deşi dispozitivele din primă generaţie vor fi destinate tratării leziunilor cerebrale şi a tulburărilor, Elon Musk a spus că, ulterior, acestea vor fi capabile să facă mult mai multe lucruri, între care și comunicarea.

„Nu va trebui să vorbiţi”, a spus Musk, adaugând că vom putea face totuşi acest lucru „din motive sentimentale”

„Veţi putea comunica foarte repede şi cu mult mai multă precizie… Nu sunt sigur ce se va întâmpla cu limba. Într-o situaţie de genul acesta cred că ar fi ca în «The Matrix». Vrei să vorbeşti într-o altă limbă? Nicio problemă, doar descarci programul”, a povestit miliardarul.

Elon Musk a estimate că firmele sale vor reuși să dezvolte aceste tehnologii într-un interval de timp destul de scurt, între cinci şi zece ani, cu condiția ca cercetările să se accelereze.

În 2017, Musk a anunțat lansarea proiectului Neuralink ce vizează dezvoltarea unei interfeţe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.