Elon Musk a mai pierdut o rachetă. Starship s-a dezintegrat în atmosferă

Elon Musk a mai pierdut o rachetă. Starship s-a dezintegrat în atmosferă Racheta Starship văzută în spațiul cosmic Sursa foto: X (Twitter)

Elon Musk a mai pierdut o rachetă Starship într-un zbor de încercare. Testul a fost apreciat, însă, ca reușit dat fiind că vehiculul spațial a atins majoritatea obiectivelor propuse.

 

Racheta Starship, lansată într-un zbor de încercare s-a dezintegrat la revenirea în atmosfera terestră. Vehiculul spațial a încheiat testul după ce și-a atins majoritatea obiectivelor misiunii. L-a ratat, însă pe cel mai important, coborârea controlată prin atmosfera terestră.

Elon Musk a mai pierdut o rachetă

CompaniaSpace X, deținută de cunoscutl miliardar și-a propus să transporte astronauți pe Lună și, ulterior, chiar pe Marte. Iar pentru aceasta sunt dezvoltate rachetele Starship. Ultimul test inițiat de compania lui Elon Musk s-a desfășurat joi și a fost în mare parte un succes, conform unui anunț al Space X. De altfel, miliardarul a ținut să evidențieze acest lucru într-un mesaj postat pe rețeaua sa de socializare, X (fostă Twitter).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Starship a atins viteza orbitală! Felicitări echipei Space X”, a comentat Elon Musk pe X (Twitter).

Testul cu racheta Starship a urmărit atingerea unor obiective între care, deschiderea unei trape menite să permită eliberarea unor obiecte în spațiul cosmic. Ar putea fi vorba, de exemplu, despre lansarea sateliților. Un alt obiectiv urmărit a fost „o demonstraţie de transfer de combustibil” în zbor.

Potrivit presei de specialitate, acest transfer se produce între două rezervoare din interiorul rachetei. Funcția este esențială deoarece, în drumul spre Lună, racheta lui Elon Musk va trebui să se alimenteze o dată în spaţiu. Iar acest lucru ar fi posibil prin joncţiunea cu o navă-rezervor, care va funcţiona ca un fel de „benzinărie spaţială”.

Zborul test monitorizat live

Testul cu racheta Starship a fost monitorizat în cadrul unei transmisiuni live online, de experții firmei lui Elon Musk. La un moment dat, în timp ce racheta revenea în atmosferă, comentatorii Space X au anunțat că au pierdut legătura cu nava. Vehiculul urma să se prăbuşească controlat în Oceanul Indian la aproximativ o oră după lansare.

După câteva minute, conducerea Space X a confirmat că naveta s-a pierdut. Practic s-a dezintegrat în atmosferă, ceea ce face ca testul să nu fi fost o reușită în integralitate. Totuşi, îndeplinirea majorităţii obiectivelor misiunii reprezintă o etapă crucială în dezvoltarea acestor navete.

Şeful NASA, Bill Nelson, a felicitat SpaceX, compania lui Elon Musk pentru „succesul acestui zbor de încercare”.

Acesta a fost cel de-al treilea zbor de încercare pentru Starship.

Elon Musk și-a dezvoltat rachetele după o metodă diferită

Rachetele Starship sunt dezvoltate după o procedură diferită de compania Space X. Spre deosebire de agențiile spațiale naționale sau alte companii, Elon Musk și-a construit rachetele din fonduri proprii. El nu a solicitat bani publici pentru dezvoltarea proiectelor sale. Iar acest lucru, faptul că suportă singur cheltuielile îi permite să-și asume și anumite riscuri.

Compania se mândreşte cu o tehnică de dezvoltare iterativă, bazată pe teste succesive legate între ele într-un ritm rapid. Chiar dacă acestea se încheie, în unele situații, cu explozii impresionante. Lecţiile învăţate din eşecuri permit operarea unor modificări rapide şi revenirea la noi teste. Cu fiecare test „învăţăm ceva nou” spunea Elon Musk în ianuarie, într-un discurs adresat angajaţilor.

„Întotdeauna este mai bine să sacrifici material decât să sacrifici timpul”, sublinia miliardarul.

Dezvoltarea rachetelor Falcon ale SpaceX, care au înregistrat 96 de misiuni de succes în 2023 s-a bazat, de asemenea, pe mai multe teste eşuate.