Eliminarea unui singur aliment poate ajuta la scăderea colesterolului și tensiunii arteriale
- Emanuel Nițulescu
- 9 noiembrie 2024, 14:20
Corpul fiecăruia dintre noi e diferit și la fel și nevoile dietetice sunt diferite. Un nou studiu trage un semnal de alarmă despre un anumit aliment - carnea roșie - și impactul său asupra sănătății inimii, mai ales dacă aveți 40 de ani și mai mult. Studiul, realizat la Universitatea Stanford și publicat în Nature Aging, constată că metabolismul lipidic al corpului uman „cade practic de pe o stâncă” atunci când ajungem la 40 de ani.
Digerarea grăsimilor se face mai greu după 40 de ani
În esență, că este mai greu pentru persoanele de peste 40 de ani să digere grăsimile și să descompună trigliceridele, cel mai comun tip de grăsime din organism. Nivelurile ridicate de trigliceride pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, mai ales dacă aveți și alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul crescut .
Vestea bună? Renunțarea la un aliment din dietă vă poate reduce de fapt tensiunea arterială și colesterolul în mare măsură, potrivit cardiologilor. Aceasta, la rândul său, poate contracara o parte din scăderea metabolismului lipidic care vine odată cu îmbătrânirea. Aflați care este acel aliment și care sunt câteva alternative sănătoase.
Cardiologii spun că ar trebui să renunțăm la carnea roșie
„Carnea roșie poate crește riscul de hipertensiune arterială și colesterol ridicat”, spune Dr. Cheng-Han Chen, MD, cardiolog intervenționist și director medical al Programului Structural Heart de la MemorialCare Saddleback Medical Center, pentru Parade.com. "Conținutul ridicat de grăsimi saturate al majorității fripturii are ca rezultat creșterea nivelului de colesterol în organism. Sodiul din carnea roșie, în special sarea folosită pentru a asezona fripturile, este cunoscut a fi un factor de risc pentru hipertensiune arterială."
Dr. Yu-Ming Ni, MD , cardiolog și lipidolog certificat la Institutul MemorialCare Heart and Vascular din Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California, a fost de acord cu Dr. Chen.
"Carnea roșie, în general, este bogată în grăsimi saturate, care a fost asociată cu rate mai mari de boli de inimă. Există, de asemenea, o cantitate mare de colesterol în carnea roșie", a spus dr. Ni. „Interesant, există o dezbatere cu privire la afirmația că nivelurile mai mari de colesterol alimentar se asociază cu rate mai mari de boli de inimă, chiar dacă există o relație puternică între nivelul de colesterol din sânge și bolile de inimă”.
Când carnea roșie este prea multă?
Având în vedere că unele bucăți de friptură pot fi mai mult de o 500 g pe bucată, această știre nu îi va face fericiți pe iubitorii de carne roșie: Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 170 g de carne roșie pe zi, dar dr. Chen îi sfătuiește de fapt pacienții să aibă doar 110 g de carne roșie pe porție, limitat la trei porții pe săptămână.
Ca referință, majoritatea porțiilor individuale de restaurant au mai multă carne roșie decât ar trebui să consumați într-o zi întreagă (și în bucăți mai mari, uneori o săptămână!), conform yahoo.com.
Sunt unele cărnuri roșii mai sănătoase decât altele?
Da, sunt! Și înainte de a intra în esența asta, să facem mai întâi o reîmprospătare cu privire la ceea ce cuprinde de fapt categoria de carne roșie, pentru că s-ar putea să vă surprindă.
Potrivit dr. Ni, carnea roșie nu este doar carnea de vită, ci și carnea de porc (în ciuda marketingului său ca „cealaltă carne albă”) și cea de miel.
Dr. Chen spune însă că unele bucăți nu sunt la fel de rele ca altele pentru sănătatea inimii tale.
„Unele bucăți de friptură, cum ar fi mușchiul, au mai puține grăsimi saturate decât celelalte și pot fi o sursă bună de proteine de înaltă calitate dacă sunt consumate cu moderație”, subliniază el.
Există și alți factori de luat în considerare, cum ar fi sursa reală a cărnii și modul în care a fost crescut animalul.
Dr. Ni ne-a spus: „Dacă alegeți să consumați carne roșie, este de preferat să alegeți carnea de la bovine crescute la pășune decât cea de bovine hrănite cu porumb, deoarece raportul grăsimilor omega-6 și grăsimilor omega-3 este mai favorabil în cazul primelor.”
Care sunt cele mai sănătoase surse de proteine, pentru inimă?
Dacă încerci să rămâi sănătos sar trebui să ști că singura opțiune pentru proteine nu este doar carnea roșie.
„Cele mai sănătoase surse de proteine pentru sănătatea inimii includ carnea slabă precum puiul și curcanul, fructele de mare precum somonul și tonul, ouăle, nucile și semințele și fasolea, lintea și mazărea.”
Dr. Ni recomandă sursele de proteine pe bază de plante, precum și fructele de mare și carnea de pasăre, pentru opțiuni mai sănătoase.