Elevii se luptă pentru drepturile lor. Ministere date în judecată pentru reduceri majore

Elevii se luptă pentru drepturile lor. Ministere date în judecată pentru reduceri majore

Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării au fost date în judecată de Asociația Elevilor din Constanța (AEC) pentru anularea unei hotărâri de guvern, veche de 23 de ani, care blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean. Elevii au intocmit chiar și o propunerea de HG pentru abrogarea actului normativ, pe care au trimis-o și vechilor guvernanților.

Asociația Elevilor din Constanța, una dintre cele mai bătăioase organizații școlare din țară, care a obținut prin instanța mai multe drepturi pentru elevii din toată țara, se luptă acum și cu noul guvern. Președintele AEC, Mihai Tănase, spune că, în urmă cu un an și jumătate, asociația a început demersurile pentru obținerea reducerilor elevilor la transportul județean, conform legii educației naționale:“După multiplele discuții cu reprezentanții CJ Constanța, AEC a inițiat o acțiune în justiție. Tribunalul Constanța a respins cererea inițială, motivând că nu este de responsabilitatea CJC să acorde reducerile, fundamentând pe două acte normative din 1996 și 2019”.

AEC susține că Legea educației prevede dreptul elevilor la „tarif redus” pentru transportul județean, dar că o HG din 1996 este o “contradicție legislativă” care afectează aplicarea legii. “Acest drept presupune obligația operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceștia să primească din partea consiliilor județene, compensații de serviciu public care să acopere pierderile suferite. Atragem atenția asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii”, spun Mihai Tănase

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, Asociația Elevilor din Constanța a transmis, încă din luna aprilie o cerere către Guvern,” prin care solicitam abrogarea acestui act, alături de un draft pentru o nouă Hotărâre de Guvern care să aprobe normele de aplicare pentru reducerile elevilor, adaptate la contextul economic și juridic actual”. Din cauza faptului că nu au primit un răspuns, la începutul acestei săptămâni, Asociația Elevilor din Constanța a inițiat o acțiune în înstanță, împotriva guvernului și a celor trei ministere de resort, pentru anularea acestui act normativ.

„Solicităm, pe această cale, domnului Prim-ministru al României, Ludovic Orban, dar și doamnei ministru al educației și cercetării, Cristina-Monica Anisie, să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor”, încheie Asociația Elevilor din Constanța.