Aceștia sunt acuzați că au falsificat cataloagele, înscriind elevi care nu existau în sala de clasă. Instanța a decis să fie condamnați la câte un an și trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, față de mai bine de jumătate dintre inculpați. Judecâtorii au decis amânarea aplicării pedepsei, dar profesorii au contestat această decizie, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Bacău.

Notele fictive anulate

Judecătorii instanței de fond au stabilit că nu mai puțin de 20 de elevi din patru ani de studii figurau fictiv în cataloage, iar astfel au anulat și notele obținute de aceștia. Elevii erau înscriși la clasele de seral. Acest scandal a luat izbucnit acum șapte ani, în 2013, când o elevă care rămăsese repetentă a fost reînscrisă în anul următor în aceeași clasă. Potrivit anchetatorilor, profesorii notau elevii fictivi în catalog, deşi nici măcar nu i-au văzut vreodată. Reprezentanţii liceului recurgeau la acest artificiu ilegal pentru a-şi păstra numărul de clase. „Problema este că cei din Piatra Neamț nu sunt singuri. Sunt multe astfel de cazuri. Nu au făcut-o neapărat că sunt vinovați, căci legea nu îți interzice să îi înscrii în perioada învățământului obligatoriu, dar să le pui și note și ei să nu existe este de neadmis. Este fals în acte publice. De exemplu, eu am constatat în această vară că au fost înscriși în clasa a VIII-a 187.000 de elevi, dar 146.000 s-au înscris la Evaluarea Națională”, a declarat pentru EVZ, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.

Directoarea a dat bir cu fugiții

Pentru a obține un punct de vedere cu privire la acest incident, jurnaliștii EVZ au încercat să obțină un punct de vedere de la directoarea liceului. La primul apel telefonic ni s-a spus că este la oră și că suntem rugați să revenim la 13.30 când este pauză. La cel de-al doilea apel, secretara Drăguțanu Delioara, a declarat pentru EVZ că „doamna director este plecată. A avut o urgență și a plecat”.