Deca insistă cu proiectul criticat de Avocatul Poporului. Big Brother în școli. fără acordul părinților

Deca insistă cu proiectul criticat de Avocatul Poporului. Big Brother în școli. fără acordul părinților Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministra Educației, Ligia Deca, insistă cu proiectul criticat de Avocatul Poporului pentru că încalcă drepturile copiilor, acela de a introduce camere video în școli fără acordul elevilor majori sau al profesorilor.

Ministra vrea ca școlile să poată folosi camerele de supraveghere fără acordul celor filmați invocând un proiect de prevenire a violenței.

Dacă proiectul de lege inițiat de Ligia Deca va fi aprobat, filmările din școli vor putea fi folosite drept probe în procesele penale, cu prezumția că sunt autorizate.

Supraveghere video în școli. În ce condiții pot fi filmați elevii

Profesor condamnat pentru trafic de droguri

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ligia Deca susține că nu va fi încălcată intimitatea elevilor și a cadrelor didactice, scopul fiind creșterea siguranței în școli,

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem un program de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar, denumit împreună prindem curaj şi în acest în acelaşi sens am iniţiat o modificare a cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată să utilizeze aparatura audio-video pe care o au, mai ales cele care sunt centre de examen, pentru a preveni faptele de violenţă în şcoală sau pentru a stabili adevărul în cazul în care astfel de incidente au avut loc.

Nu este o măsură cu altă conotaţie, este o măsură strict dedicată creşterii climatului de siguranţă în şcoală”, a precizat ministrul Ligia Deca, într-o conferință de presă.

Avocatul Poporului, critici dure pentru proiect

elevi, școală

Instituția condusă de Renate Weber a anunțat că Ordonanța de Urgență pregătită de ministerul Educației promovează supoziția potrivit căreia toți elevii sunt delincvenți și că Ligia Deca ar trebui să-și fundamenteze proiectul pe educația copiilor, nu pe măsurile de supraveghere permanentă.

„Instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile școlare nu face parte din procesul educațional, ci este mai degrabă o preconstituire de probe în cazul în care s-ar săvârși o faptă contrară ordinii sociale sau valorilor morale […].

În opinia noastră, accentul trebuie pus pe educația copiilor/tinerilor și nu pe supravegherea permanentă a acestora, care, pe termen lung poate avea consecinte negative asupra dezvoltării psihice a acestora, în sensul in care obisnuinta de a fi supravegheat conduce la nerespectarea dreptului la viață intimă, familială și privată”, se arătă în punctul de vedere al instituției.

Avocatului Poporului a propus mijloace alternative în locul supravegherii video cum ar fi:

  • creşterea numărului cadrelor didactice care efectuează serviciul pe unitatea de învăţământ;
  • angajarea de personal de pază; implicarea activă si eficientă a părinților;
  • intensificarea mediatizării conduitei de urmat în unitățile de învăţământ si în societate;
  • cooperarea cu ONG-urile active si specializate în materie si alte asemenea”.

Ce prevederi încalcă ordonanța

Avocatul Poporului argumentează că Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevede că „este interzisă orice actiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viata intimă, privată si familială”.

Pentru a-și argumeta punctul de vedere instituția Avocatul Poporului a invicat regulamentul 679 din 27 aprilie 2016 care stabilește că: „minorii/copiii au nevoie de o protecție specifică a datelor lor cu caracter personal, întrucât pot fi mai puțin conștienți de riscurile, consecintele, garanțiile în cauză și drepturile lor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. (…)”.

Iar la punctul 75 din același regulament se menționează că:

„Riscul pentru drepturile şi libertăţile persoanelor fizice, prezentând grade diferite de probabilitate de materializare şi de gravitate, poate fi rezultatul unei prelucrări a datelor cu caracter personal care ar putea genera prejudicii de natură fizică, materială sau morală, în special în cazurile în care: (…) sunt prelucrate date cu caracter personal ale unor persoane vuinerabile, în special ale unor copii; sau prelucrarea implică un volum mare de date cu caracter personal si afectează un număr larg de persoane vizate”.