Proces important pentru Elena Udrea. Ce vești va primi de la judecătorii din Bulgaria

Proces important pentru Elena Udrea. Ce vești va primi de la judecătorii din Bulgaria Sursa foto: EVZ

Elena Udrea aşteaptă, miercuri, 16 noiembrie, decizia Curții de Apel de la Sofia în legătură cu două procese pe care le mai are pe rolul instanțelor. În cazul în care judecătorii bulgari îi vor fi favorabili, dosarele Hidroelectrica și al campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009 nu vor mai fi judecate în România. Este o măsură prevăzută în procedurile de cooperare judiciară internaționale.

Curtea de Apel Din Sofia, capitala Bulgariei, se va pronunța pe 16 noiembrie cu privire la apelul formulat de avocații Elenei Udrea împotriva hotărârii Tribunalului din Blagoevgrad, care a extins limitele mandatului de extrădare. În cazul în care decizia din capitala Bulgariei îi va fi favorabilă, Elena Udrea va scăpa de judecata în dosarele Hidroelectrica și cel privind campania pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Potrivit datelor din acest proces, Elena Udrea a fost extrădată în România, de judecătorii bulgari, pentru executarea pedepsei în Dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Turismului a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, la începutul lunii aprilie.

Chiar în ziua pronunțării sentinței, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), Elena Udrea a fugit din țară, încercând să ajungă în Grecia, un stat în care avea mari șanse să scape de extrădare. Ea a fost reținută la granița cu Bulgaria, în baza unui mandat emis de autoritățile române. Pe data de 10 iunie 2022, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea de extrădare a fostului ministru al Turismului Elena Udrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, potrivit procedurilor în materie de cooperare judiciară internațională, „persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea, în afară de cazurile când: a) statul care a predat-o consimte”, conform Infoactual.

Judecătorii români așteaptă o decizie a instanței bulgare

În acest context, la termenul din 6 septembrie 2022 din Dosarul Hidroelectrica, instanța a anunțat că va face demersuri în Bulgaria pentru ca judecătorii să extindă limitele extrădării. În acest dosar, Hidroelectrica, Curtea de Apel București va relua judecata pe 12 decembrie, în funcție de răspunsul pe care îl va primi din Sofia.

În Dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată de DNA că ar fi acceptat promisiunea omului de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari. În schimbul banilor, urma să-și exercite influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în favoarea unor contracte încheiate de omul de afaceri cu compania producătoare de energie.

De asemenea, Elena Udrea mai are pe rolul instanțelor încă un dosar, privind finanțarea campaniei prezidențiale din 2009. În primă instanță a fost condamnată, în acest caz, la opt ani de închisoare. Acest proces este stadiul de apel la Înalta Curtede Casație și Justiție.