Evenimentul Zilei > Actualitate > Ei au prioritate la vaccinul anti coronavirus. Rafila a oferit explicații
Ei au prioritate la vaccinul anti coronavirus. Rafila a oferit explicații

Ei au prioritate la vaccinul anti coronavirus. Rafila a oferit explicații

România a fost inclusă pe lista țărilor care vor primi vaccinul anti Covid-19, dar va administrat, mai întâi, persoanelor din anumite categorii de risc.

Precomanda României în privința vacinului anti Covid-19 este de 10 milioane de doze.

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că vaccinul va fi administrat prima oară persoanelor din categoriile de risc şi se pare că în două tranşe.

Iată ce a spus Alexandru Rafila despre etapele de producție.

„Încă nu ştim ce produs va fi autorizat. Unele dintre produsele care sunt în procedură avansată de cercetare sunt în studii clinice de faza a treia şi se vor administra în cel puţin două doze, adică nu va fi suficientă o singură doză de vaccin şi vor fi necesare pentru obţinerea unei imunităţi suficiente care să se înterupă practic transmiterea epidemică, vor fi necesare două doze.

Rămâne de văzut care dintre produsele care sunt candidate vor reuşi să depăşească această fază trei a studiilor clince şi vor fi autorizate de către EMA ( Agenţia Europeană a Medicamentului).

Studiile de fază trei sunt cele care se fac pe un număr mare de persoane.

Sunt cele două calităţi care trebuie absolut îndeplinite dacă discutăm de un vaccin.
Ulterior, după ce sunt aprobate pentru utilizare aceste vaccinuri de către Agenţia Europeană a Medicamentului, urmează etapa de producţie propriu-zisă, de condiţionare a vaccinurilor.

La sfârşit primesc autorizaţia de punere pe piaţă, cea care face posibilă deja folosirea la un număr mare de persoane, dar este un dar întotdeauna, mai ales dacă discutăm de vaccinuri, fiind produse biologice, toate etapele de producţie sunt extrem de laborioase şi din cauza aceasta, nici producţia nu se face aşa, peste noapte”, a declarat Rafila la Antena 3.

Cine va beneficia de vaccin, în prima etapă

„Există o dificultate mai mare sau mică pentru distribuţie până la beneficiarul final care este fiecare cetăţean din România, în special cei din categoriile de risc, persoane vârstnice, cu boli cronice, personal medical sau personalul care lucrează în alte servicii esenţiale care trebuie protejate în primul rând, împotriva acestei îmbolnăviri ca societatea să poată funcţiona în parametri normali.

Sunt câteva companii care sunt mai avansate (…) Rămâne de văzut dacă aceste produse se vor administra în doză unică sau se vor administra două doze şi mai ales dacă vor putea produce un răspuns imun acceptabil, care să fie protector, mai ales la persoanele vârstnice”, a mai spus Alexandru Rafila pentru sursa citată.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.