Efectul Trump: Virusul capitalist amenință regimul lui Kim

Efectul Trump: Virusul capitalist amenință regimul lui Kim

În timp ce lumea întreagă așteaptă a doua întâlnire Kim - Trump, în paradisul de la Phenian au apărut probleme: cei doi stâlpi ai puterii comuniste – nomenclatura și armata – se clatină amenințător. Kim Jong Un riscă să fie prins sub dărâmături.

La sfârșitul anului, presa sudcoreeană descria îngrijorarea tot mai mare care se manifestă în rândurile elitelor comuniste de la Phenian după ce Kim declanșase un nou val de epurări. Acestea ar afecta inclusiv corpul gărzilor sale de corp, acuzate de corupție. 

Mai mult, însuși statutul social privilegiat al ofițerilor este amenințat, Kim concetrându-se în ultima vreme mai degrabă pe dezvoltarea primilor muguri ai economiei de piață și neglijând forțele armate, arată o analiză din Asia Times.

La rândul său, postul american Radio Free Asia vorbește despre un număr tot mai mare de ofițeri care solicită trecerea în rezervă. Dincolo de pretextele invocate oficial, motivul real l-ar reprezenta dorința acestora de a se implica în „jang ma dang”, adică economia privată, dat fiind că ofițerilor le este interzis să aibă activități antreprenoriale.

Pe de altă parte, același post de radio afirmă că mai mulți ofițeri de armată, beneficiind de o libertate de mișcare mai mare în țară decât cetățenii de rând, s-au implicat în rețele de trafic de droguri. Membrii forțelor armate sunt doar în cazuri rarisime percheziționați la punctele de control, ceea ce îi plasează printre persoanele cele mai căutate de traficanți, fie ei de droguri sau alte produse de contrabandă.

Nomenclatura, tentată de capitalism

Aceste informații sunt extrem de credibile dat fiind că de multă vreme persoanele importante din cadrul regimului profită de poziția lor pentru a primi mită, iar unele au strâns averi considerabile. Ele sunt tentate acum de primele semne ale deschiderii economice care le oferă oportunitatea de a-și cheltui agoniseala.

Fără îndoială, Kim este la curent cu toate aceste aspecte, scrie Asia Times, și probabil că ele sunt cele care l-au determinat să emită recentele decrete de combatere a corupției. Liderul de la Phenian este conștient că, pe lângă creșterea infracționalității și reducerea veniturilor la bugetul de stat, corupția minează și încrederea populației în sistemul socialist.

Dezamăgirea nu îi ocolește nici măcar pe cei mai de încredere reprezentanți ai regimului, deși ei sunt supuși unei atente supravegheri. Thae Yong Ho, numărul 2 în aparatul ambasadeei Coreei de Nord la Londra, care a fugit în Coreea de Sud în 2016, a fost diplomatul cu al doilea rang din istoria regimului de la Phenian care a defectat. După doi ani, defecta Jo Song Gil, ambasador interimar la Roma.

Coreea de Nord prinsă în meghină

Toate aceste semnale arată că la Phenian se desfășoară o puternică luptă pentru repoziționare în vederea unor schimbări așteptate. Aceasta provoacă dezbinare în rândurile celor care până nu cu mult timp în urmă, se numărau printre cei mai apropiați colaboratori ai lui Kim.

Liderul comunist este presat de factori diplomatici externi și de criza internă să facă schimbări. Fără progrese economice spectaculoase în viața populației – inclusiv a nomenclaturii și militarilor – Kim va avea o problemă de fidelitate, scrie Asia Times. Pe de altă parte, dezvoltarea sectorului privat, dezvoltarea relațiilor comerciale cu Coreea de Sud și ajutorul economic substanțial promis de Trump în schimbul denuclearizării vor afecta statutul actualelor pături privilegiate ale regimului.

Ne puteți urmări și pe Google News