Evenimentul Zilei > Actualitate > Efectul Grecia: Scade LEUL?
Efectul Grecia: Scade LEUL?

Efectul Grecia: Scade LEUL?

Cursul euro/leu ar fi trecut de pragul de 4,5 lei pe piaţa interbancară.

El ar putea ajunge în zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Naţională ar putea interveni la 4,5 lei/euro, susţine Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank România, potrivit Agerpres.

"Ne aşteptăm ca EUR/RON să testeze pragul superior al "zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)" în aşteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri asociate extensiei finanţării externe. Ne aşteptăm ca BNR să fie prezentă în piaţă peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piaţa monetară şi va pune presiune ascendentă pe ratele de dobândă", a declarat Ciprian Dascălu, la solicitarea AGERPRES.

Potrivit acestuia, ultimele sondaje arată că 56% dintre greci sunt în favoarea măsurilor de austeritate ataşate programului de salvare. Deşi întrebarea de la referendum nu este directă şi nu sunt explicate consecinţele votului, economistul ING se aşteaptă ca votul să fie în favoarea programului propus de europeni.

"Este posibil ca implementarea programului să ducă la dispute politice în interiorul partidului de guvernământ, iar, dacă nu se reuşeşte formarea unei noi coaliţii, la alegeri anticipate. Ca urmare, în scenariul de bază, ne aşteptăm ca EUR/RON să rămână în zona 4,48-4,52 cel puţin săptămâna aceasta şi o volatilitate ridicată pe termen scurt. Ne menţinem prognoza de apreciere a leului către finalul anului spre limita inferioară a intervalului menţionat de banca centrală (4,38/EUR)", mai susţine Ciprian Dascălu.