Efectele somnului insuficient asupra organismului. Ce putem face să dormim mai bine

Efectele somnului insuficient asupra organismului. Ce putem face să dormim mai bine Lipsa somnului și legătura cu diabetul de tip 2. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu probleme de somn, iar consecințele acestora pentru sănătate nu mai sunt un secret. Este important însă să conștientizăm că există anumite obiceiuri nocive pe care le putem evita înainte de culcare.

Conform expertului în somnologie Marius Sava, o noapte pierdută de somn poate fi recuperată în 21 de zile. Asta cu condiția să dormim cel puțin opt ore pe noapte.

Numai că, problema apare atunci când în următoarele 21 de zile mai pierdem încă o noapte de odihnă, ceea ce poate conduce la un ciclu perpetuu de privare de somn.

Ce să faci ca să ai un somn mai odihnitor

Astfel, Marius Sava recomandă să evităm ecranele cu o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră emanată de telefoane sau computere ne poate ține treji.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există mai multe modalități de a îmbunătăți somnul. Consumul de suplimente alimentare sau alte tehnici precum consumul de lapte sau practicarea respirației controlate pot fi de ajutor.

„Sunt de evitat ecranele electronice cu o oră înainte de culcare, dormiți pe o saltea și o pernă confortabile, mențineți o temperatură optimă în dormitor (18-22 grade Celsius), evitați zgomotul excesiv, nu mâncați și nu beți cu 3-4 ore înainte de culcare.

Alcoolul întrerupe somnul REM care este elementar pentru sănătate. Deci alcoolul înainte de culcare, din punctul meu de vedere, nu este OK. Pentru a adormi mai ușor se recomandă laptele care are o substanță care induce somnul. Este foarte bine să nu consumăm nimic cu 3-4 ore înainte de somn”, mai spune medicul specialist.

Somn

Sursa foto: Arhiva EVZ

Lucratul în ture, un factor negativ

Conform medicului, munca în ture este atât de dăunătoare încât a fost inclusă pe lista comportamentelor cancerigene.

Persoanele care lucrează în ture au un risc cu 25% mai mare de a dezvolta o boală gravă, precum cancerul.

În ceea ce privește dormitul la prânz, medicul recomandă să avem un somn de maximum 30 de minute, astfel încât să nu intrăm într-un ciclu complet de somn. De altfel, dacă îl depășim, e bine să nu-l întrerupem.

Marius Sava spune că dormitul pe spate sau pe partea stângă sunt cele mai relaxante poziții de somn pentru corpul nostru.

Problema este că dacă ai sforăit sau ai o problemă în timpul somnului nu este bine să dormi pe spate.

Pentru că în momentul în care dormi peste spate, structura gâtului se duce peste gaura prin care trece aerul, abdomenul vine și el cu presiunea lui peste torace și din când în când ți se oprește respirația în timpul somnului. Se numește apnee în somn și consecințele sunt dezastruoase”.

Somn

Sursa foto: Arhiva EvZ

Salteaua și perna, două lucruri importante pentru un somn bun

De altfel, dacă vrei să dormi opt ore și să te odihnești bine ai nevoie de o saltea care să nu fie foarte moale. Și asta pentru că te va durea spatele.

Cea mai bună este cea puțin tare, dar sunt recomandate și cele cu memorie.

Perna trebuie să-ți confere un suport pentru cap care să fie la nivelul coloanei vertebrale, ce continuă cu capul tău”, a mai spus medical, potrivit doctorulzilei.ro.