„Din cauza coronavirusului, producția de carne a scăzut în SUA cu o treime.

Firmele procesatoare de carne s-au închis din cauza pandemiei iar animalele de la ferme au început să fie sacrificate.

Numai săptămână trecută, au fost sacrificate 600.000 de cornute mari, găini și porcine și  au fost aruncate tone de lapte. Puii de animale au fost transformați în îngrășământ.

În magazine, prețul ouălor a scăzut cu 40%, al cărnii de pasăre cu 5,4% și al celei de vită cu 5,8%.

Filipine a devenit principalul producător mondial de orez. Din cauza faptului că marii producători, printre care și Vietnamul, au interzis exportul, este tot mai greu de procurat orez. În acest moment, o firmă din India a devenit principalul exportator mondial de orez.

2021 va fi și mai dificil

 Producătorii au dificultăți în a-și vinde marfa, din cauza faptului că nu găsesc vapoare și chiar dacă găsesc, procedurile durează foarte mult din cauza carantinei.

Situația grâului este pe punctul de a deveni și mai urâtă…

În ultimele două luni, Egiptul a importat cantități record de grâu, cu intenția de a face stocuri pentru următoarele opt luni.

Rusia, România, Ucraina și Kazahstan fie au interzis fie au limitat exporturile de grâu.

Piețe din țări bogate precum Emiratele Arabe Unite încearcă să își prelungească pentru patru luni stocurile, care în acest moment sunt suficiente pentru trei luni.

Această creștere a cererii face ca populația țărilor cu o situație economică precară să se confrunte cu pericolul foametei.

În Spania, se folosea o forță de muncă provenită din America de Sud pentru tunderea oilor însă în acest an nu mai vin muncitori și situația se îndreaptă spre un dezastru.

Germania aduce în fiecare zi muncitori sezonieri din România pentru culesul sparanghelului și al căpșunilor.

În acest moment, Anglia are nevoie de 70.000 de lucrători pentru agricultură. Numărul celor care au depus cereri pentru a lucra în agricultură nu a ajuns la 1.000. Din România au putut fi aduse doar șase avioane cu lucrători.

În Italia, imigranții care se ocupau cu strânsul recoltelor nu mai ies pe stradă anul acesta de frică să nu fie reținuți de poliție și nu mai merg să lucreze câmpurile.

În Turcia, prețul cărnii tocate începe de la 45 de lire (30 de lei – n.red) și poate crește în funcție de locul de proveniență. Kilogramul de usturoi din Taşköprü a ajuns la 70 de lire (45 de lei – n.red.).

Prețul a fost afectat și de lipsa semințelor de usturoi și de căderile de grindină.

Astăzi lumea vorbește despre dificultatea de a aduna recolta, însă, adevăratul risc este să nu se mai poată obține încă o recoltă.

Dacă nu va mai fi o recoltă, anul viitor locul oamenilor flămânzi va fi luat de țări flămânde care vor mai putea cumpăra doar puține produse contra unor sume mari de bani”.