Educația sexuală în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, cerută de experți

Educația sexuală în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, cerută de experțivictime Sursa foto: CNPAC

Republica Moldova. Abuzul sexual este una dintre cele mai răspândite forme de violență asupra minorilor în Republica Moldova, susțin experții Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).

În primele șase luni ale anului 2024, la Centrul de Asistență și Reabilitare Psihosocială a Copilului și Familiei „Amicul” din Chișinău au fost asistați 20 de copii (fete și băieți) abuzați sexual. În 2023, aproape 400 de copii din Republica Moldova au fost supuși unei forme de violență sexuală, prevăzute de Codul Penal, conform datelor Inspectoratului General al Poliției.

Abuzul sexual asupra copiilor, una dintre cele mai răspândite forme de violență asupra minorilor

CNPAC subliniază importanța acțiunilor de prevenire a abuzului și recomandă, în primul rând, introducerea educației sexuale în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Iar în cazurile abuzului dovedit, este esențial ca ajutorul să fie acordat imediat. Specialiștii evidențiază importanța  semnalelor pe care le pot oferi copiii supuși abuzului sexual.

Sursa foto: CNPAC

Simptomele abuzului sexual asupra celor mici

Simptomele fizice, precum sarcina, bolile cu transmitere sexuală și prezența spermei în vagin sau alte cavități fiziologice, sunt cele mai evidente. Simptomele psihologice sunt mai greu de observat, spun specialiștii. Acestea variază în funcție de vârsta copilului, de modalitatea în care și de către cine a fost abuzat, de prezența sau absența penetrării sau agresiunii fizice, precum și de frecvența abuzurilor.

Copilul care a fost abuzat sexual poate prezenta următoarele comportamente:

 Evită să rămână singur cu anumiți membri ai familiei.

 Manifestă o frică nefirească față de un adult sau evită contactul cu acesta.

 Încearcă să relateze despre abuz prin aluzii. De exemplu, poate spune că cineva l-a rugat să păstreze un secret sau poate întreba ce se întâmplă dacă familia se destramă sau dacă „tata/mama/o persoană pe care o iubește va fi luată de acasă”.

 Descrie comportamente nepotrivite ale unui adult, sugerând că acesta ar fi încercat să abuzeze un copil.

 Este deprimat, retras și acuză suferințe fizice fără explicație medicală.

 Are tulburări de somn.

 Acuză dureri în zona vaginală sau anală.

 Refuză să meargă la școală, pierde capacitatea de concentrare și are rezultate slabe la învățătură.

 Devine agresiv ș.a.

Cine ajută copiii abuzați în Republica Moldova

Dacă cineva află ori suspectează că un copil este sau a fost agresat sexual, sau dacă un copil a fost victima unui abuz, se poate apela la 112 sau la telefonul copilului – 116 111. Acordă sprijin în asemenea situații Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Centrul de Asistență și Reabilitare Psihosocială a Copilului și Familiei „Amicul” din Chișinău sau Centrul de Asistență Integrată a Copiilor Victime/Martori ai Infracțiunilor de tip Barnahus din Bălți.

Alte informații utile pot fi accesate în broșura „Cum să protejăm copiii de abuzul sexual?”, elaborat de CNPAC. Pentru a raporta cazuri de abuz, accesați AICI.