Generația tinerilor este în descreștere continuă în Republica Moldova

Generația tinerilor este în descreștere continuă în Republica Moldova Sursa foto: Platforma pentru Egalitatea de Gen

Tinerii din Republica Moldova reprezintă circa un sfert din populația statului, arată Biroul Național de Statistică (BNS). În  ianuarie curent, numărul populației cu reședință obișnuită a constituit peste 2 mln. 400 000 de persoane. Dintre acestea peste 560 000 sau mai bine de 23% au fost tinerii, cu vârste între 14 și 34 de ani. Repartizarea tinerilor pe sexe se prezintă astfel: 49,0% – bărbați și 51,0% – femei.

Sursa foto: BNS

Tinerii reprezintă circa un sfert din populația Republicii Moldova

La începutul anului 2024, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, populația cu vârste între 14 și 34 de ani a scăzut cu circa 40 000 de persoane sau cu peste 6%. În 2020-2024, numărul populației Republicii Moldova cu vârste între 14-19 ani a scăzut, cu aproape 2 000 de oameni, sau cu peste 1%. În aceeași perioadă, numărul total al tinerilor cu vârste între 14 și 34 de ani s-a majorat de la peste 23%, la începutul lui 2020 –  până la peste 29%, la începutul anului în curs.

Numărul persoanelor cu vârste de 20-24 ani a scăzut, în anii 2020-2024, cu 40,000 de persoane. Numărul tinerilor între 30 și 34 ani s-a diminuat, cu peste 45 000 de persoane, conform BNS.

Sursa foto: CNPAC

Presiunea socială: o provocare majoră pentru adolescenții de azi

Azi, specialiștii din cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC)din Chișinău susțin că este o zi dedicată recunoașterii potențialului și creativității tinerilor din întreaga lume. „Într-o eră în care tehnologia avansează rapid și globalizarea redefinește limitele, tinerii au oportunități unice, dar se confruntă și cu multe provocări. De la a arăta într-un anumit fel până la a obține performanțe academice impecabile, adolescenții se confruntă cu provocări care devin copleșitoare”, afirmă experții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii CNPAC analizează problemele de ordin psihologic ale adolescenților și tinerilor și le oferă sprijin important. Precizăm că, Republica Moldova este în topul ţărilor din Europa cu cele mai multe cazuri de hărţuire, sau aşa-numitul „bullying” în şcoli. Majoritatea (86,8%) din totalul elevilor claselor a 6-a – a 12-a sunt afectaţi de bullying, unii fiind victime, iar alţii – agresori sau martori.

Sursa foto: CNPAC

Ce amprente lasă presiunea socială asupra vieții adolescenților

Experții CNPAC au analizat cele mai importante probleme ale adolescenților și tinerilor de peste Prut:

Stresul și anxietatea. Presiunea constantă pentru a se conforma normelor sociale sau a excela în diferite domenii poate duce la un nivel crescut de stres și anxietate. Tinerii pot simți că nu reușesc să facă față așteptărilor ridicate. Neputința resimțită blochează capacitatea lor de a găsi soluții, considerându-se inutili.

 Neacceptarea de sine. Compararea cu colegii sau influencerii de pe rețelele sociale poate afecta stima de sine a adolescenților. Percepția că nu îndeplinesc standardele idealizate poate conduce la sentimente de insuficiență și scăderea încrederii în sine.

Comportamentul riscant. Pentru a evita respingerea socială, unii adolescenți pot recurge la comportamente riscante sau pot fi atrași de grupuri care promovează comportamente dăunătoare. Aceste comportamente pot avea consecințe negative pe termen lung asupra sănătății și bunăstării lor.

Specialiștii CNPAC sprijină adolescenții și tinerii din Republica Moldova, utilizând instrumente psihopedagogice de ultimă oră. Relațiile sănătoase cu părinții, așteptările realiste, activitățile de gestionare a stresului, limitarea expunerii la rețelele de socializare și încurajarea acceptării de sine – sunt câteva dintre soluțiile analizate.