BICHIR: "Poliţiştii care însoţeau coloana oficială americană înspre Aeroportul Otopeni au trebuit să încetinească motocicletele şi maşinile după ce pe culoarul unic din zona Pieţei Victoriei au traversat tacticos trei câini maidanezi."
„New York Times“ a scris imediat în ediţia sa electronică: „agenţii de securitate ai preşedintelui american George W. Bush trebuie să îl apere în faţa unui pericol mai puţin obişnuit pe durata Summitului NATO de la Bucureşti“ referindu-se la câinii comunitari.
Ziarul american prezintă Bucureştiul în culori apocaliptice: „Echipe speciale de hingheri staţionează deja pe traseul de la aeroport la Palatul Parlamentului, unde se va desfăşura reuniunea de săptămâna aceasta, pentru a împiedica aceste animale să hărţuiască delegaţii. Între timp, restul oraşului rămâne sub ocupaţia câinilor. Administraţia locală afirmă că 9.000 de persoane sunt muşcate anual de câini, dar aceste cifre includ şi rănile provocate de animalele de companie“.
Hitchcock curat, doar că rolul păsărilor e luat de câini care ţin oraşul sub asediu şi hărţuiesc delegaţii...
Şi anul trecut, Bucureştiul, odinioară Micul Paris, s-a făcut remarcat prin faptul că la prima cursă FIA GT3 (un fel de Formula 3) un câine a intrat domol pe pistă, în primul viraj al circuitului. După ce animalul a reuşit să ajungă în dreptul boxelor fără a fi lovit de vreun bolid, acesta a fost speriat de mecanicii care voiau să-l prindă şi a fugit înapoi pe pistă, scăpând la mustaţă de un impact fatal cu maşinile care veneau cu 250 km/h pe linia dreaptă.
Başca în 2006, omul de afaceri Hajme Hori a murit după ce a fost muşcat de un câine vagabond, la doi paşi de sediul guvernului. Supusul împăratului e deja alături de strămoşii săi, în timp ce câinele „Boschito“ a ajuns vedetă şi a emigrat.
Datorită imobilismului şi birocraţiei autorităţilor, câinii maidanezi au devenit un brand românesc, deşi cu aceleaşi probleme s-au confruntat ani în şir Bulgaria şi Turcia. Alături de copii handicapaţi sau aurolaci şi cerşetori, câinii vagabonzi formează triada prin care România este cunoscută şi prezentată oriunde în lume.
Sătui de lipsa de reacţie şi aruncarea vinovăţiei de la unii la alţii, „Evenimentul zilei“ a lansat o campanie: „Ce facem cu maidanezii?“. Dezbaterile au fost aprinse, iar forumul EVZ stă mărturie. Unii ne-au acuzat că instigăm la eutanasierea acestora, uitând că aceasta este interzisă prin lege, alţii ne-au cerut să-i stârpim prin orice mijloace. Poziţii radicale, extreme, într-o problemă delicată unde noţiunea de gri, de moderaţie este deja un păcat. La masa rotundă organizată de EVZ s-a spus lucrurilor pe nume, faţă în faţă ONG-uri şi autorităţi. Deşi s-a terminat româneşte, în coadă de peşte, dezbaterea a dezvăluit că deocamdată nimeni nu ştie care este numărul acestor câini, pentru că n-au fost identificaţi. Cu toţii au fost de acord că patrupedele trebuie sterilizate. Că se vor întoarce în stradă sau vor fi ţinute în adăposturile inexistente este deja o altă mare întrebare. Măcar am făcut un pas!