

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a strâns ca o platoşă în jurul deputatului PSD Vlad Cosma, un parlamentar despre a cărui existenţă am aflat numai după ce acesta a intrat în atenţia procurorilor anti-corupţie.
După ce s-a văzut blindat cu avizul negativ al Comisiei din care făcuse parte şi dublul infractor Gigi Becali, Cosma a ţinut un discurs lacrimogen în faţa plenului. A povestit colegilor deputaţi cum este familia lui hărţuită de procurorii DNA fără suflet. Procurori care chiar de ziua lui au declanşat ostilităţile judiciare.
Sensibili la povestea colegului de partid, deputaţii PSD şi asociaţii lor politici, în frunte cu prim-ministrul Victor Ponta, au dat încă un vot al ruşinii: 226 de deputaţi împotriva cererii DNA. Numai 105 deputaţi au considerat firesc să fie lăsată Justiţia să analizeze acest caz. Noua alianţă USD a dovedit astfel că funcţionează perfect în spiritul şi mentalitatea care a introdus infractori în Parlament sau Guvern.
Votul de luni, acordat în sprijinul unui alt parlamentar acuzat de comiterea unor infracţiuni, confirmă faptul că cei care deţin puterea parlamentară şi guvernamentală reprezintă o ameninţare reală şi constantă la adresa întregului sistem judiciar implicat în bătălia împotriva mafiei. Este un alt moment care descrie perfect miza alegerilor de la finalul acestui an: controlul total asupra statului şi ocuparea poziţiilor din care se poate bloca eficient lupta împotriva corupţiei.
Foarte interesantă, în povestea cu deputatul PSD Vlad Cosma, este poziţia liberalilor. Au votat la vedere, în favoarea cererii adresată de DNA. Adică au fost de acord cu ridicarea imunităţii, pentru a permite judecătorilor să analizeze cererea de arestare preventivă. Crin Antonescu a declarat anterior că PNL va vota pentru aprobarea cererii DNA, întărind public ruptura de PSD pe această temă.
Momentul de ieri nu este primul moment în care liderul PNL adoptă atitudinea normală în cazul unui parlamentar suspectat de comiterea unor infracţiunui.
Pentru un politician care l-a băgat pe condamnatul George Becali în Parlament şi pe infractorul Relu Fenechiu în Guvern este o importantă şi radicală schimbare de atitudine. Faptul că vine pe fondul discuţiilor tot mai aprinse în interiorul USL sugerează că domnul Crin Antonescu pune la cale o candidatură separată la preşedinţie şi o campanie în care va încerca să convingă publicul că poate să fie, de la Cotroceni, o contrapondere pentru tăvălugul penal condus de Victor Ponta.
Pentru a convinge însă că şi-a schimbat năravul, nu doar blana, Crin Antonescu trebuie să facă şi pasul ieşirii de la guvernare. Nu poţi să te pretinzi apărător al statului de drept în Parlament şi apoi să guvernezi liniştit alături de cei care demonstrează atât de des că funcţionează mai mult ca scut pentru corupţi. Dincolo de proba declaraţiilor şi a acţiunilor politice fără vreun efect concret, Crin Antonescu trebuie să facă proba faptelor cu efect, acţionând incluziv împotriva lupilor din propriul partid, care au tot interesul să rămână în haită pentru a-şi asigura eficient protecţia.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!
Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:
Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!