Se poate spune că n-a avut o viață ușoară și cu toate astea a reușit transformarea unui serviciu de informații ce amintea de fosta Securitate, cu filiale în firmele lui SOV sau Voiculescu, într-o instituție modernă, partener egal al vârfurilor comunității de intelligence. Se vorbește foarte puțin despre activitatea Clubului de la Berna, dar întâlnirile oficiale cu directorii FBI, CIA, MI-5 sunt vârful unei activități de contacte externe intense, prin care SRI a devenit Partener-Aliat.

În materie de luptă politică internă nu o să găsiți reproșuri majore la adresa sa, chiar dacă în ultimii ani comunicatele DNA și DIICOT conțineau invariabil sintagma „cu sprijinul SRI”, ca într-un mecanism bielă- manivelă. O nemulțumire surdă poate fi sesizată, mai ales în rândul clasei politice, dar nu au existat atacuri directe. Rezultatele campaniilor anticorupție au modificat societatea românească, s-au produs evenimente pe care unii doar le visau (mai ales sub formă de coșmar), dar rămâne definitorie decizia curajoasă de monitorizare a examenului de Bacalaureat din 2013 de către SRI. Atunci am văzut că există voință pentru o schimbare profundă.

George Maior, diplomat ca formație intelectuală, a refuzat în permanență să comenteze posibilitatea reîntoarcerii în politică, dar asta n-au împiedicat speculațiile să continue. Numele lui George Maior este vehiculat pentru postura de prim-ministru, iar după experimentele Mihai Răzvan-Ungureanu, premier validat de Traian Băsescu din postura de director al SIE și Teodor Meleșcanu, candidat la președinție direct din aceeași funcție, nu ar mai mira pe nimeni o asemenea posibiltate.

Ce ar putea aduce nou George Maior în politica guvernamentală? Garanția că parcursul României nu va fi schimbat, încrederea pe care a dobândit-o pe plan extern pentru modul în care a gestionat situații extrem de dificile și complexe, putând fi transferată unei instituții (Guvernul) care are nevoie de credibilitate și predictibilitate. Nu ar fi de neglijat nici fiorii reci pe care i-ar simți unii politicieni/ oameni de afaceri/ funcționari publici atunci când ar sta de vorbă cu fostul șef al SRI în calitate de prim-ministru. Important va fi semnalul că România continuă pe același drum.

Se va întâmpla acest lucru? Rămânem în zona pariurilor politice majore.

Te-ar putea interesa și: