EDITORIALUL EVZ: Băsescu, cu PSD la bine şi la greu

EDITORIALUL EVZ: Băsescu, cu PSD la bine şi la greu

Ioana Lupea: „Lui Băsescu îi convine un contracandidat al cărui partid este mai preocupat de administrarea banilor şi de răfuielile interne decât de campanii electorale”.

Coaliţia PDL-PSD va trăi atâtea zile câte îi dă Traian Băsescu. Iar el nu are niciun interes să le scurteze înainte de alegerile prezidenţiale, chiar dacă, molipsit de melancoliile pariziene, se declară dezamăgit de sine însuşi. Liderii PSD sunt cei care speră să fie aruncaţi afară din Palatul Victoria: buna înţelegere din interior le-a tăiat miniştrilor şi baronilor locali apetitul pentru campanii electorale.

Pentru a-i forţa mâna, PSD ar fi obligat să-l pună într-o situaţie pe care, dacă ar trece- o cu vederea, Traian Băsescu şi-ar pierde electoratul. Un test important ar fi numirea viitorului ministru al justiţiei, după demisia previzibilă a lui Cătălin Predoiu. Post la care tânjeşte, susţinut de partid, Victor Ponta, unul dintre oponenţii îndârjiţi ai reformei iniţiate de Monica Macovei.

Ruperea coaliţiei nu intră în calculele pe termen scurt ale lui Traian Băsescu, naşul uniunii PDL-PSD. Expedierea PSD în opoziţie alături de liberali, într-o perioadă de criză şi de frământări sindicale, ar fi o eroare. De alt fel, unul dintre temeiurile ascunse ale guvernării cu PSD era şi împiedicarea unei alianţe periculoase între social-democraţi şi liberali.

Băsescu este conştient că strategia „singur împotriva tuturor” nu mai funcţionează, ci dimpotrivă, face eficientă electoral imaginea negativă a preşedintelui conflictual. Acesta a fost, de altfel, un alt fundament al coaliţiei PDL-PSD. Traian Băsescu a încercat să demonstreze că, pentru interesul naţional, este capabil să coopereze chiar cu inamicul istoric, jertfindu-şi viitorul politic.

Cel mai important argument în favoarea coaliţiei PDL-PSD este demobilizarea social-democraţilor interesaţi acum mai mult de viitorul preşedinte al partidului în epoca post-Geoană decât de victoria lui Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale. Conectaţi prin guvernare la resursele bugetare şi cu săbiile scoase din teacă, gata de bătălia pentru succesiune, partidul şi-a amintit de candidatura şefului lor doar în ziua lansării.   Mircea Geoană pare că este pe cont propriu. Iar lui Traian Băsescu îi convine un contracandidat al cărui partid este ocupat cu administrarea banilor şi cu răfuielile interne şi aproape deloc să convoace oamenii la urne. Chiar şi ameninţarea cu ruperea coaliţiei poate uni şi mobiliza PSD pentru câştigarea celei mai înalte funcţii în stat. Traian Băsescu mai ştie probabil că unele grupări din PSD ar prefera ca Mircea Geoană să piardă alegerile, decât ca, împreună cu el, la Cotroceni să se instaleze tandemul Hrebenciuc - Vanghelie.

De ce sunt în stare cei doi au văzut şi luat seamă toţi baronii locali. Cu Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie pe post de paharnici prezidenţiali, oricare dintre lideri poate împărtăşi soarta lui Gabriel Oprea, Mădălin Voicu, Liviu Dragnea sau Miron Mitrea. Paradoxal, dar tocmai prezenţa la Cotroceni a lui Traian Băsescu menţine un oarecare echilibru de forţe între facţiunile din PSD.

Pentru moment, Traian Băsescu are de câştigat din coaliţia cu PSD. Ameninţată cu suspendarea fondurilor europene pentru regresele în lupta anticorupţie, România are de pierdut.

Ne puteți urmări și pe Google News