Economie la energie. Soluția oferită de un profesor de la Universitatea Politehnică din Timişoara

Economie la energie. Soluția oferită de un profesor de la Universitatea Politehnică din TimişoaraSursa: Facebook/ Virgil Popescu

Profesorul Virgil Stoica, Universitatea Politehnică din Timişoara, a explicat cum oamenii pot face economie la energie. Află care este soluția propusă de cadrul didactic.

Virgil Stoica este un cunoscut profesor de la Universitatea Politehnică din Timişoara. El a explicat că o soluţie pentru a economisi energie este utilizarea motorului cu ardere internă. Acesta ar produce şi căldură şi curent electric. „Un motor cu ardere internă ar putea să producă și curent, și ardere internă în același timp. Dacă recuperăm căldura și o folosim să ne încălzim, ne-ar ieși KWh la un leu, cu motorină și benzină cumpărată de la pompă“.

De asemenea, dacă oamenii ar produce doar curent electric cu aceste generatoare, ar ajunge la cinci lei/KWh şi nu este rentabil. Dacă ar folosi arderea internă ar putea recupera căldura și se ajunge la suma de un leu/KWh. „Există soluții pe piață, dar nu suntem obișnuiți că nu știm ce ne așteaptă. Toată lumea e în derivă“, a mai spus profesorul.

Decizia Guvernului în privința energiei

Coliția de guvernare a decis să plafoneze prețurile la energie până la 31 august 2023. Pentru mulți consumatori casnici, facturile vor crește după ce Guvernul a schimbat modul de calcul şi a scăzut plafonul până la care se acordă ajutor de la stat.

La energie electrică, prețul plafonat va fi de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost cuprins între 0 – 100 KWh. Pentru românii care consumă peste 100 de kWH/lună, guvernul oferă preț plafonat de 0,80 lei/kWh doar până la 255 de kWh.

Preţul la gaze naturale, plafonat până la 31 august 2023

Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută prevede că pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici. De asemenea, în cazul clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică, este de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, potrivit RomaniaTV.

Ne puteți urmări și pe Google News