Schimbări majore în Ordonanța de urgență pe energie. Cât plătește statul din facturile românilor la gaze şi energie electrică

Schimbări majore în Ordonanța de urgență pe energie. Cât plătește statul din facturile românilor la gaze şi energie electrică Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul a extins perioada plafonării prețurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023. De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. După ore de dezbateri în Guvern, actul normativ a fost pus în dezbatere publică, iar schimbările care îi vizează pe toți românii sunt majore.

”Tranzacţiile succesive, care au crescut preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

După ore întregi de dezbateri în Guvern pe textul Ordonanței de urgență pe energie, actul normativ a fost pus în dezbatere publică. Sunt schimbări care îi vizează pe toți românii.

Virgil Popescu a publicat principalele modificări aduse OUG 27:

”- Schema de protejare a populaţuiei, prelungită. Am aprobat modificările la OUG 27. Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei până în data de 31 august 2023. Altfel spus, schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Plafon maxim de decontare. Pentru a încuraja furnizorii să achiziţioneze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depăşesc 1300 lei.

- Tranzacţiile succesive, sancţionate dur. Tranzacţiile succesive, care au crescut preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancţionate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie.

- Vânzare a energiei pe termen lung şi contracte bilaterale. Statul, acolo unde este acţionar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea preţului şi pentru a elimina speculaţiile din piaţă. Ne vom asigura ca furnizorii şi distribuitorii vor putea să-şi asigure clienţii finali şi consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.

Cei care au un consum cuprins între 0-100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh

- Plafoanele de consum pentru populaţie se menţin şi la energie electrică şi la gaze. Cei care au un consum cuprins între 0-100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

Consumul de energie electrică care va depăşi 255 kWh/lună va fi facturat la preţul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populaţia să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne preţul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populaţie, preţul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la acelaşi preţ- şi pentru producţia de energie termică pentru CET-uri.

- Protecţie pentru mediul economic şi instituţiile publice. Spitalele publice şi private, învăţământul public şi privat, furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată.

Ceilalţi: IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituţii publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, şi la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de acelaşi plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toţi cei care consumă până în 50.000 de MW anual”, se arată în postarea lui Virgil Popescu de pe Facebook.

Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică, în cazul persoanelor fizice

Ministrul Energiei a menţionat faptul că preţul plafonat pentru populaţie rămâne la acelaşi nivel, de 31 de bani.

“La gaze naturale, 31 de bani, rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus, în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum. (…) La gaze naturale pentru populaţie preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat, este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ, pentru CET-uri. Pentru consumul non-casnic vorbim de acelaşi preţ de 37 de bani pe kilowatt”, a explicat ministrul Energiei.

Surprizele din Ordonanța pe Energie

Producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici cantităţi necesare de gaze naturale din activitatea de producţie internă producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice furnizorii de gaze, obligaţi să facă stocuri de 30% vânzarea succesivă a unor cantităţi de energie către traderi cu scopul vădit de a mări preţul se sancţionează cu amendă de 5% din cifra de afaceri valoarea maximă a preţului ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat este de 1.300 de lei/MWh, informează RTV.