Economia SUA. Trump și Biden, opuși ca Soarele și Luna

epa08707132 US President Donald J. Trump (L) and Democratic presidential candidate Joe Biden (R) participate in the first 2020 presidential election debate at Samson Pavilion in Cleveland, Ohio, USA, 29 September 2020. The first presidential debate is co-hosted by Case Western Reserve University and the Cleveland Clinic. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Din încleștarea celor doi candidați la președinția Statelor Unite rezultă, printre altele, și viziuni diametral opuse cu privire la economia celei mai puternice țări de pe glob.

Unul vrea să scadă impozitele, celălalt vrea să le mărească: programele economice ale republicanului Donald Trump, spitalizat, vineri, după ce a dat rezultate pozitive pentru Covid-19, și ale democratului Joe Biden, cei doi candidați la alegerile prezidențiale americane, sunt radical opuse.

Oricine va câștiga acest duel cu final incert, va avea nevoie de o majoritate în Congres pentru a-și implementa deplin politica economică.

Spre exemplu, dacă Joe Biden este ales șa 3 noiembrie, cei mai bogați americani și marile companii vor plăti impozite suplimentare în valoare de 4 trilioane de dolari în următorii zece ani.

Aceste venituri fiscale, potrivit platformei candidatului democrat, vor fi reinvestite în programe sociale și în educație, dar și în infrastructură, a cărei modernizare este un vechi subiect în Statele Unite.

„Gospodăriile cu venituri mici și medii vor beneficia mai mult de politica lui Biden decât de cea a lui Trump”, subliniază Mark Zandi și Bernard Yaros, economiști la Moody's.

Aceștia susțin că un al doilea mandat pentru Donald Trump ar perpetua reducerile de impozite de care au beneficiat în principal marile averi și companiile în timpul primului său mandat.

Între invective și atacuri la persoană,  prima dezbatere, din 29 septembrie, între cei doi septuagenari nu a permis să știe mult mai multe despre programele lor economice respective.

Donald Trump a susținut că administrația sa „a creat cea mai bună economie din istoria țării”, prezicând că dacă Joe Biden ar fi ales, totul se va destrăma.

Înainte de pandemie, toate semnalele economice erau pe verde, piața forței de muncă a fost în cea mai bună formă, în special, de mai bine de  50 de ani.

Milionari și miliardari

Joe Biden, care acum se prezintă drept candidatul claselor de mijloc, explică faptul că politica rivalului său aduce beneficii în principal celor bogați.

„Milionarii și miliardarii ca el se descurcă foarte bine din criza Covid-19”, insistă candidatul democrat, care spune că vrea să „construiască o economie mai ecologică”.

Tranziția energetică trebuie să permită crearea „a milioane de locuri de muncă bine plătite”, potrivit site-ului său de campanie.

Propunerile lui Joe Biden „ar oferi economiei SUA un impuls pe măsură ce se va recupera din recesiunea globală a coronavirusului”, au declarat Nancy Vanden Houten și Gregory Daco de la Oxford Economics.

Aceasta este, de asemenea, concluzia economiștilor de la Moody's, care consideră că Joe Biden ar fi în cea mai bună poziție pentru a reînvia cea mai mare economie din lume.

Potrivit calculelor lor, ocuparea deplină a forței de muncă, care a dispărut odată cu criza Covid-19, ar putea reveni în a doua jumătate a anului 2022 cu democratul la cârmă și numai în prima jumătate a anului 2024 cu republicanul.

De asemenea, ei cred că dacă Joe Biden renunță la politicile puse în aplicare de oponentul său privind comerțul exterior și imigrația, acest lucru ar putea da un impuls suplimentar creșterii economice.

Pe de altă parte, oricine va câștiga, viitorul președinte va fi împiedicat în ambițiile sale, dacă se va confrunta cu opoziție în Congres.

Trump sau Biden, diferența va fi, în cele din urmă, destul de minimă, anticipează Mark Zandi și Bernard Yaros.

Made în America

Pe de altă parte, în timp ce critică politicile economice ale lui Trump, sindicatele nu le îmbrățișează pe cele al lui Biden.

„Dacă rămânem alți patru ani cu Trump, va fi foarte dăunător pentru țara noastră și pentru muncitori”, avertizează Carl Rosen, președintele sindicatului UE, care reprezintă 35.000 de lucrători din diferite sectoare industriale.

Dar sindicatul său nu îl susține pe Joe Biden, deoarece consideră că măsurile sale sunt prea „călduțe”.

Cei doi candidați sunt de acord asupra unui punct: promovarea „Made in America”, cerută de Donald Trump pe tot parcursul mandatului său.

Aceștia împărtășesc un „scepticism cu privire la liberul schimb”, a declarat John Ricco, profesor la Universitatea din Pennsylvania. „Instrumentele pentru a realiza acest lucru nu sunt aceleași”.

Peste 3.400 de companii din toate sectoarele, între care Tesla, Home Depot și Ralph Lauren, au dat în judecată administrația Trump pentru a denunța tarife suplimentare impuse exporturilor chineze ca parte a războiului comercial sino-american declanșat de miliardarul republican.