Economia Spaniei e pe punctul de a se prăbuși! „Amploarea șocului” se va resimți în industria automobilelor
- Sabina Popescu
- 4 decembrie 2021, 07:11
Avertisment de prăbușire financiară în Spania! Banca națională spune că țara se confruntă cu pierderi îngrozitoare, din cauza problemelor de penurie și de aprovizionare din prezent.
Într-un nou raport publicat de Banca Națională a Spaniei se arată că lipsurile din lanțul de aprovizionare vor face ca economia Spaniei să înregistreze un regres de până la 0,3% din PIB în acest an și de până la 0,9% în 2022. În aceste cazuri, „efectele de contagiune internaționale ar juca un rol esențial”, mai precizează banca spaniolă.
Pierdere de 13,5 miliarde de euro pentru Spania
În cel mai pesimist scenariu, economia spaniolă riscă să piardă 13,5 miliarde de euro. „În ultimele trimestre, lanțurile globale de aprovizionare au fost perturbate în mod semnificativ, ceea ce a afectat forța redresării activității în principalele economii mondiale.
În special, aceste blocaje au afectat în mod foarte inegal diverse sectoare de activitate și au avut un impact deosebit de grav în acele industrii situate în etapele din amonte ale lanțului valoric, adică în acele sectoare care furnizează bunuri pentru a fi utilizate în alte industrii”.
Banca Națională din Spania a mai precizat că „dezechilibrele majore între cerere și ofertă înregistrate recent în industria semiconductorilor și a circuitelor integrate au avut un impact negativ foarte semnificativ asupra industriei autovehiculelor, unde mulți producători au fost nevoiți să își oprească sau să își reducă planurile de producție”.
„Amploarea șocului” se va resimți în industria automobilelor
În ceea ce privește în special industria spaniolă a automobilelor, „amploarea șocului” se va resimți într-o contracție de 9% a producției pentru a doua jumătate a anului 2021. În 2022, industria va înregistra o contracție de 7% a producției, a precizat banca.
Întrucât industria reprezintă 10% din PIB-ul spaniol, economia este foarte sensibilă la scăderea industriei unice din cauza penuriei. Penuria de materiale cheie, cum ar fi gazele naturale și semiconductorii - care sunt folosiți pentru fabricarea microcipurilor - a avut un impact asupra producției din întreaga lume, în timp ce multe economii se deblochează în urma pandemiei de coronavirus.
Dezastrul financiar din Spania
Prețurile la gazele naturale au crescut brusc începând cu luna aprilie, iar multe țări din UE s-au confruntat cu o lipsă de aprovizionare. Acest lucru a avut un impact major asupra consumatorilor, inflația și facturile casnice crescând. În septembrie, gospodarii spanioli plăteau cu aproximativ 40% mai mult decât în urmă cu un an.
Criza energetică a fost agravată de lipsa șoferilor de camioane în Regatul Unit și în Europa, ceea ce înseamnă că aprovizionarea, inclusiv cu combustibil, nu a putut ajunge în magazine și la pompele de benzină. Banca Spaniei a mai precizat că au existat „tensiuni” în sectoarele energiei și al materiilor prime care „au avut, de asemenea, un impact negativ asupra a numeroase sectoare de producție, cum ar fi cele care utilizează intensiv gazele naturale”. Printre acestea se numără producția de îngrășăminte și de materiale plastice.
O penurie de magneziu în țară a avut un impact asupra producției de aliaje de aluminiu. Banca Națională din Spania a recunoscut, de asemenea, că se așteaptă ca prăbușirea industrială să se răsfrângă asupra restului economiei din cauza „efectelor de propagare între sectoare”, potrivit The Express.