Economia României nu se supraîncălzeşte, iar acest lucru e dovedit de faptul că indicatorii sensibili precum şomajul şi inflaţia nu conduc către un asemenea risc, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Afirmaţia şefului Statisticii vine după ce, cu o zi în urmă, viceguvernatorul Băncii Naţionale, Eugen Dijmărescu, avertiza asupra unei uşoare supraîncălziri a economiei, în contextul în care produsul intern brut (PIB) a crescut cu 8,2% în primul trimestru din 2008 faţă de primele trei luni ale anului trecut. Este cea mai mare creştere economică pe primul trimestru din anul 2000 până în prezent.
„Un automobil nu poate fi asociat doar cu motorul. Un Trabant se încălzeşte la o viteză de 120 km pe oră, iar un Mercedes se încălzeşte la 30 km pe oră. Aceasta nu înseamnă că Trabantul este mai bun decât Mercedesul. Este o evoluţie reală ascendentă a economiei româneşti, nu o supraîncălzire“, a precizat Voineagu. Creşterea economică peste aşteptări i-a surprins până şi pe experţii INS care au făcut de câteva ori calculele PIB, pentru a fi siguri de rezultat.
PIB-ul pe primul trimestru s-a cifrat la 86,7 miliarde de lei, fiind susţinut în cea mai mare măsură de servicii, urmate de construcţii, industrie şi impozitele nete pe produs. În ceea ce priveşte investiţiile străine directe, acestea au ajuns în proporţie de 87% în sectorul economic şi doar 13% în cel bancar, indică datele publicate de INS.