Economia post-Covid. Inflația din China crește în cel mai lent ritm din ultimii doi ani

Economia post-Covid. Inflația din China crește în cel mai lent ritm din ultimii doi ani Sursa foto: Anawat Sudchanham | Dreamstime.com

Rata inflației din China a crescut cu 0,1% în aprilie, în ritm anual, cea mai mică rată înregistrată din 2021, au arătat joi cifrele oficiale, semnalând o redresare slabă după ridicarea restricțiilor împotriva pandemiilor.

Prețurile de producție au scăzut pentru a șaptea lună consecutivă din cauza cererii interne slabe și a costurilor mai mici ale materiilor prime, au arătat datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) de la Beijing.

Indicele prețurilor de consum (IPC) din aprilie, principalul indicator al inflației, a fost la cel mai scăzut nivel înregistrat din februarie 2021 și a fost sub creșterea de 0,3% prognozată de analiștii chestionați de Bloomberg. În martie, IPC (Indicele Prețurilor de Consum) al Chinei a fost de 0,7%.

Prețurile alimentelor - o componentă majoră a coșului de inflație - au crescut cu doar 0,4% în aprilie, comparativ cu anul precedent. Cifra din aprilie a fost, de asemenea, afectată de baza de comparație ridicată de anul trecut, a declarat Dong Lijuan, un analist al BNS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile la alimente au fost ridicate în aprilie 2022, deoarece blocajele Covid în mai multe orașe mari, inclusiv Shanghai, au redus oferta. „Citirile scăzute ale inflației sugerează că impulsul de redresare post-Covid a continuat să slăbească în aprilie”, a declarat Ting Lu, economist șef pentru China la Nomura.

„Privind în perspectivă, având în vedere prețurile încă mai scăzute la alimente...prețurile scăzute la combustibili, rata ridicată a șomajului... ne așteptăm ca inflația IPC să rămână destul de slabă în luna mai”, a adăugat el.

Cifrele privind inflația din China au contrastat puternic cu cele mai recente date din SUA, unde prețurile de consum au crescut cu 4,9% în aprilie, în condițiile în care Rezerva Federală a încercat să domolească escaladarea prețurilor prin creșterea ratelor de 10 ori consecutiv.

Prețurile serviciilor din China au crescut

Prețurile serviciilor din China au crescut cu un procent în aprilie față de anul precedent și în creștere față de cele 0,8% înregistrate în martie, potrivit datelor NBS, deoarece consumatorii au cheltuit mai mult pentru călătorii și alte servicii de agrement.

„Redresarea economică pare dezechilibrată în acest stadiu, cu sectorul serviciilor normalizându-se... în timp ce sectorul manufacturier (rămâne) în surdină”, a scris Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management într-o notă.

Indicele prețurilor de producție din China, care măsoară prețurile plătite de angrosiști, a scăzut cu 3,6% în aprilie față de anul precedent. Declinul s-a datorat scăderii prețului global al materiilor prime, precum minereul de fier și țițeiul.

China a stabilit un obiectiv de creștere de aproximativ cinci procente în acest an, cel mai mic obiectiv din ultimele decenii, premierul Li Qiang avertizând că „nu va fi o sarcină ușoară”, potrivit Insidepaper.