Economia creşte ca din apă, iar inflaţia ţine pasul

Economia creşte ca din apă, iar inflaţia ţine pasul

Economia României a crescut cu 8,2%, în primul trimestru, potrivit Statisticii, luându-i prin surprindere pe analiştii economici şi depăşind aşteptările autorităţilor.

În primele trei luni ale anului trecut, produsul intern brut (PIB) al ţării noastre a înregistrat un avans de 6%. „Cel puţin până în acest moment, acest ritm arată că economia a mers, în pofida tensiunilor de pe pieţele internaţionale. Dacă tendinţa se va menţine, este posibil ca prognoza noastră anuală de 6,6%, publicată în raportul de primăvară, să fie depăşită“, a declarat Florian Libocor, economistul-şef al BRD-Groupe Société Générale, citat de Agenţia Mediafax.

Analiştii economici sunt de părere că ştirea despre avansul PIB va creşte potenţialul de apreciere a monedei naţionale şi va atrage investiţiile străine. De altfel, într-un top realizat de Reuters în colaborare cu banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank, mediul de afaceri din România este considerat printre cele mai atractive din Europa Centrală şi de Est, ocupând locul secund după Rusia. Potrivit analizei Reuters, Europa Centrală şi de Est va atrage în acest an investiţii de 100 miliarde euro, ceea ce va duce la o creştere economică peste cea din zona euro, în pofida temerilor provocate de un deficit de cont curent ridicat în unele state, printre care şi România. Mâncarea, o treime din coşul de consum Cu toate acestea, una dintre cauzele vulnerabilităţii economiei româneşti rămâne ponderea mare pe care o au alimentele în coşul de consum. Potrivit biroului statistic european, în aprilie, ţara noastră avea cea mai mare pondere a alimentelor în coşul de consum printre statele membre UE, de 34,5% faţă de media europeană de 14,6%.

Potrivit Eurostat, acest lucru a contribut la creşterea inflaţiei anuale, care a ajuns în aprilie la 8,7%, în contextul scumpirii alimentelor cu 12,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În medie, în ţările UE preţurile alimentelor au crescut cu 7,1% în aprilie 2007-aprilie 2008. În zona euro, scumpirea mâncării nu a depăşit 6%, indică datele oficiale.

Ne puteți urmări și pe Google News