Obiectivul noului preşedinte al Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, este crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050, amintește Agerpres. Danemarca susţine că pentru îndeplinirea acestei ţinte sectorul transporturilor trebuie să-şi reducă emisiile, fiind singurul sector unde în prezent cresc emisiile.

UE vrea reducerea emisiilor de carbon cu 40% la nivelul blocului comunitar până în 2030 în timp ce Comisia Europeană intenţionează să le reducă la zero până în 2050 pentru a ajuta la stoparea încălzirii globale. „Trebuie să recunoaştem că e momentul să ne grăbim”, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climei, Dan Jorgensen, pentru Reuters.

În octombrie 2018, Danemarca a anunţat că va interzice vânzarea maşinilor noi echipate cu motoare diesel sau pe benzină până în 2030, dar apoi a renunţat la idee deoarece ar fi încălcat reglementările UE.

„Dacă nu se ajunge la un acord pe acest subiect la nivelul UE, ar fi bine dacă măcar statelor individuale li se permite să implementeze o astfel de măsură a adăugat ministrul danez al Energiei şi Climei. „Planul A ar fi să interzicem vânzarea maşinilor noi echipate cu motoare diesel sau pe benzină la nivel european”, a declarat Jorgensen.

Marea Britanie şi Franţa intenţionează să interzică vânzările de autoturisme pe benzină şi motorină din 2040, când se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluării.